Foto: Radio 2

Actie tegen sluiting Belfius-kantoor in Balen: "Senioren en minder mobiele mensen in de kou"

In Balen is er vanmiddag betoogd tegen de sluiting van het bankkantoor van Belfius op de Markt. Het gaat om een actie van heel wat organisaties, waaronder Okra, de gemeentelijke seniorenraad en de raad voor gehandicapten. Het kantoor sluit eind dit jaar, en de actievoerders vrezen dat andere banken zullen volgen.

ACV, Okra, de gemeentelijke seniorenraad, de raad voor gehandicapten, KWB en andere sociale organisaties hebben vrijdagmiddag actie gevoerd aan het Belfius-bankkantoor op de Markt in Balen. Ze deelden flyers uit aan de mensen die de vrijdagmarkt bezochten over de sluiting van het kantoor.

De actievoerders zijn vooral bezorgd dat senioren en minder mobiele inwoners door de sluiting van het Balense kantoor naar Mol of andere buurgemeenten moeten uitwijken voor hun bankzaken. "We zitten met een ouder publiek, mensen die digitaal niet mee zijn of die minder mobiel zijn. Wij zijn niet tegen digitalisering, maar als mensen van Balen naar Mol moeten rijden, dat is ondoenbaar", zegt Karel Van de Ven van de seniorenraad.

De bank wil de dienstverlening verbeteren en sluit tegelijk een filiaal. Waar is de logica?

Wieter Mariën, ACV

Ook Wieter Mariën van ACV hekelt de vermindering van de dienstverlening van Belfius. "Alle klanten kregen een brief van Belfius waarin ondermeer staat dat ze een betere dienstverlening zullen bieden. Maar tegelijk sluiten ze het kantoor in Balen. Waar is de logica? In Mol heeft de bank trouwens het aantal automaten van 3 naar 1 verminderd".

Een andere bezorgdheid is dat andere banken in de toekomst ook hun kantoren in Balen sluiten. "We hebben in Balen nog wel een paar grootbanken. Wij horen dat zij in de loop van volgend jaar van plan zijn om kantoren af te stoten", zegt Wieter Mariën van ACV. "Bij KBC hier in Balen zitten nog maar één à twee mensen. Wij vermoeden dat er in het bankenlandschap heel veel staat te gebeuren en dat met de digitalisering en met de coronacrisis , men sneller gaat afbouwen."

Meest gelezen