Foto: Belga

Alcoholgel bemoeilijkt werking verslavingenzorg: "De geur kan verslaafden ertoe aanzetten om opnieuw te gaan drinken"

Al anderhalf jaar gebruiken we massaal alcoholgel om onze handen te ontsmetten, maar voor alcoholverslaafden is dat niet evident. Mensen die behandeld worden voor een alcoholverslaving kunnen door de gel namelijk getriggerd worden in hun drang naar alcohol. Op de afdeling Verslavingszorg in de psychiatrische kliniek Alexianen in Tienen springen ze daarom extra voorzichtig om met alcoholgel. "De gel wordt enkel daar gezet waar sociale controle is."

Het gebruik van alcoholgel om handen te ontsmetten is niet evident voor alcoholverslaafden. De geur van de gel kan hen ertoe aanzetten om opnieuw te gaan drinken. Dat merken ze in de psychiatrische klinkiek Alexianen in Tienen. "Door corona moeten we voor extra handhygiëne zorgen en alcoholgel is daarvoor het beste middel. Op de afdeling verslavingszorg staan dus alcoholgeldispensers, maar dat is niet evident", vertelt dokter Hendrik Peuskens, psychiater en diensthoofd op de afdeling verslavingszorg. "Mensen met een alcoholverslaving ruiken de geur van alcohol en voelen zich daar ongemakkelijk bij. Die alcoholgeur kan aanzetten om opnieuw te gaan drinken."

Besluister hier het interview met dokter Peuskens of lees verder onder het audiofragment.

Alcoholgel drinken

"Verslaafden op de afdeling hebben dat al snel in het begin van de coronacrisis gesignaleerd. Door de geur van die alcoholgel voelden sommigen een drang om te drinken of kregen ze zin in alcohol. Alcoholgel kan dus een trigger zijn om opnieuw te gaan drinken. Het is zelfs al gebeurd dat verslaafden misbruik maken van de alcoholgels op de afdeling. Dat iemand het niet kon weerstaan om ervan te drinken."

"Dat is gevaarlijk en moeten we voorkomen", aldus Peuskens. Het psychiatrische ziekenhuis heeft daarom even alcoholdispensers weggenomen en vervangen door alternatieven zonder alcohol. "Maar die werden minder goed verdragen en zijn ook minder aangenaam om te gebruiken."

We hebben geleerd dat we geen alcoholgels voor persoonlijk gebruik meer moeten geven.

Dokter Hendrik Peuskens

 "We hebben dus compromissen moeten sluiten. Alcoholdispensers staan nu alleen maar op plekken waar er veel sociale controle is, in publiek toegankelijke ruimtes. De alcoholgeldispensers in die ruimtes hangen bovendien vast en kunnen niet meegenomen worden. We hebben geleerd dat we geen alcoholgel voor persoonlijk gebruik meer moeten geven." De kliniek houdt bovendien een inventaris bij van waar overal dispensers staan.

"Het gebruik van alcoholgels is alleszins een bijkomende factor waar wij in verslavingszorg rekening mee moeten houden", getuigt Peuskens. "Alcohol is alomtegenwoordig, en met alcoholgeldispensers nog meer dan anders. Als alcoholverslaafden buiten komen, zien ze aan iedere winkel een alcoholdispenser staan. Dat is een extra moeillijkheid en daar moeten ze mee leren omgaan."

Meest gelezen