De goedkeuring is een succes voor voorzitter en fractieleider Nancy Pelosi die haar Democraten in het gareel kon houden.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zet licht op groen voor sociaal plan van 1.900 miljard dollar van president Biden

In de VS heeft het Huis van Afgevaardigden een gigantisch investeringsplan van president Joe Biden goedgekeurd. Het plan bevat maatregelen voor sociale gelijkheid, gezondheidszorg, onderwijs en de strijd tegen de klimaatsverandering en is een pijler van het binnenlandse beleid van Biden. Het moet nu nog wel naar de Senaat en goedkeuring daar is niet zeker.

Het heeft veel voeten in de aarde gehad en de stemming werd wekenlang uitgesteld, maar vanmiddag hebben 220 leden van het Huis tegenover 213 tegenstemmers het plan goedgekeurd. Een Democraat stemde tegen, net als alle Republikeinen, maar de Democraten hebben een voldoende meerderheid om het plan goed te keuren. Op de valreep heeft het Republikeinse Congreslid Kevin McCarthy gisteren nog een speech van meer dan acht uur gehouden, maar dat kon de stemming niet tegenhouden.

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, maakt de uitslag van de stemming bekend:

Videospeler inladen...

De goedkeuring is een overwinning voor president Biden, maar het plan moet nu nog groen licht krijgen in de Senaat en succes is niet verzekerd. Er is daar een patstelling van 50 Democraten en 50 Republikeinen en -in theorie- kan vicepresident Kamala Harris met haar stem dan de doorslag geven. Probleem is dat niet alle Democratische senatoren op een lijn zitten en dus mogelijk de goedkeuring zouden tegenhouden.  Onder meer senator Joe Manchin uit West Virginia zou nogal wat twijfels hebben over de wet en stemde in het verleden mee met de Republikeinen.

"Build Back Better" met 1.900 miljard dollar

Het plan met de naam "Build Back Better" kost 1.900 miljard dollar gespreid over verschillende jaren en vormt een sluitstuk van het binnenlandse beleid dat president Biden wil voeren. Meer nog: het moet een omslag vormen in de Amerikaanse geschiedenis.

Het voorstel omvat een groot aantal sociale maatregelen om de ongelijkheid in de VS te verminderen. Zo is er steun voor ouderen, gezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs, maar ook maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. Voor progressieve Democraten is het een omslag om de minder begoeden in de maatschappij te helpen en de ongelijkheid te verminderen. De Republikeinen vinden het plan een electorale stunt om stemmen te winnen en een verspilling van belastingeld. 

Onlangs keurde het Congres wel een ander groot plan van president Biden goed en dat met de medewerking van een groot aantal Republikeinen. Dat plan omvatte voor 1.200 miljard dollar investeringen in infrastructuur zoals bruggen, energie, wegen en spoorlijnen en breedbandinternet. Eerder op het jaar kreeg Biden ook een groot steunplan om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen door het Congres.

Meest gelezen