Represented by ZUMA Press, Inc.

Amerikaanse tiener die twee betogers doodschoot tijdens Black Lives Matter-protest is vrijgesproken

De jury in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft de achttienjarige Kyle Rittenhouse vrijgesproken. De jongeman stond terecht voor de schietpartijen in Kenosha, waar ruim een jaar geleden twee mensen omkwamen tijdens protesten van de anti-racismebeweging Black Lives Matter. Over de zaak is in de Verenigde Staten veel opschudding ontstaan. President Biden heeft al opgeroepen tot kalmte, er wordt namelijk gevreesd voor rellen. 

De rechtszaak van Kyle Rittenhouse werd met veel belangstelling gevolgd. Voor-en tegenstanders van de jongeman stonden bij de rechtbank toen de jury na ruim drie dagen van beraadslaging een vonnis bereikte. Rittenhouse, nog 17 jaar oud op het ogenblik van de feiten, werd op alle vlakken vrijgesproken. Zijn advocaten hadden wettige zelfverdediging gepleit, de jury volgde hen dus. 

Kijk hier naar de beelden van de vrijspraak: 

Videospeler inladen...

De vrees bestaat nu dat meer jongeren gewapend naar betogingen zullen komen

VS-correspondent Björn Soenens
Videospeler inladen...

Toen Kyle Rittenhouse het vonnis aanhoorde barstte hij in snikken uit. Hij viel even op de grond, stond weer recht en omarmde vervolgens één van zijn advocaten. Maar niet iedereen reageert even blij op de vrijspraak. 

Critici vrezen nu dat meer jongeren zullen worden aangezet om met wapens naar betogingen te komen. "Daardoor kan het geweld bij demonstraties nog fors toenemen" zegt correspondent Björn Soenens in de Verenigde Staten. 

De reacties zijn verdeeld na de vrijspraak:

Videospeler inladen...

Gelukkig dacht de jury er ook zo over 

Voormalig gouverneur van Wisconsin Scott Walker

De politieke reacties laten meteen twee kampen zien. De huidige onder-gouverneur van Wisconsin Mandela Barnes, een Democraat, veroordeelde het vonnis. "Het vermoeden van onschuld wordt niet voor iedereen op dezelfde manier toegepast" zei hij. Daarmee bedoelde hij dat veel daders met een kleur op minder begrip kunnen rekenen. Maar aan de rechterzijde heerst vooral tevredenheid. Voormalig - Republikeins - gouverneur Scott Walker zei "iedereen die wist wat er gebeurd is die nacht, had deze vrijspraak verwacht. Gelukkig dacht de jury er ook zo over". 

De vrijspraak van Rittenhouse zet de tegenstellingen weer helemaal op scherp:

Videospeler inladen...

Er wordt nu gevreesd voor nieuwe rellen. De lokale overheid roept op tot kalmte. In de buurt wordt in elk geval een politiemacht van zo'n vijfhonderd agenten klaargehouden. Ook president Joe Biden heeft al gevraagd om de kalmte te bewaren, ondanks wat hij noemt "de woede over dit vonnis". 

Kijk hier naar een overzichtsreportage van de zaak uit "Het journaal" van 18/11:

Videospeler inladen...

Zomer vol protest

De feiten speelden zich af tijdens protesten van Black Lives Matter in de stad Kenosha in Wisconsin, op 25 augustus 2020. Die zomer waren er op verschillende plekken in Amerika protesten, in de nasleep op de dood van George Floyd, die zwarte man die stierf door toedoen van een agent in Minneapolis in mei van dat jaar. 

Kyle Rittenhouse was naar de protesten van Kenosha getrokken, gewapend met een semi-automatisch AR-15 geweer. De rechter besliste, op basis van een onduidelijkheid in de wet, dat die wapendracht niet illegaal was. Naar eigen zeggen wilde de jongeman in Kenosha "eigendommen verdedigen en medische hulp verlenen". 

De BLM-protesten in de stad waren op hun beurt een reactie op de beschieting van de zwarte man Jacob Blake door de plaatselijke politie op 23 augustus 2020. Blake raakte zwaargewond en bleef verlamd. Twee mensen stierven toen Kyle Rittenhouse het vuur opende, een derde raakte zwaargewond. De slachtoffers waren blanke manifestanten. Kenosha ligt tussen de Amerikaanse steden Chicago en Milwaukee.

CORRECTIE – In een eerste versie van dit artikel stond foutief dat de mensen die zijn neergeschoten zwart waren in plaats van blank. Onze excuses.

2021, Sean Krajacic, Kenosha News, All rights reserved

Meest gelezen