Vicepresident Kamala Harris staat normaal in de schaduw van president Biden, maar vandaag even niet.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Vicepresident Kamala Harris was even eerste vrouwelijke president van de VS

In de Verenigde Staten was er vandaag een heel tijdelijke machtswissel. President Joe Biden moest onder verdoving een geneeskundig onderzoek ondergaan en in dat geval worden de presidentiële bevoegdheden overgedragen aan de vicepresident. Dat is nu Kamala Harris en het is voor het eerst dat een vrouw die presidentiële macht uitoefent. Biden is intussen ontwaakt en heeft zijn bevoegdheden terug overgenomen.

President Biden is naar het bekende ziekenhuis Walter Reed gereden. Daar vindt een jaarlijks medisch onderzoek van de president plaats, maar dit keer is daar ook een darmonderzoek bij en daarvoor kreeg Biden een volledige verdoving.

Daardoor kon hij dus even niet regeren en in dergelijke omstandigheden worden de volle presidentiële bevoegdheden tijdelijk overgedragen aan de vicepresident. Dat is Kamala Harris en het nieuwe is dat het nu voor het eerst in de geschiedenis een vrouw is die die presidentiële macht uitoefent. Harris deed dat vanuit haar kantoor in het Witte Huis. Vanavond maakte woordvoerder van het Witte Huis Jen Psaki bekend dat Biden ontwaakt is en opnieuw zijn presidentiële bevoegdheden heeft overgenomen.

In 2002 en 2007 onderging ook toenmalig president George W. Bush een dergelijke darmonderzoek onder verdoving. Toen werd de macht even overgedragen aan zijn vicepresident Dick Cheney. 

Joe Biden is 79 en hij is de oudste president die ooit verkozen werd. In het verleden heeft hij een aantal medische problemen gehad, maar vorig jaar werd hij fit bevonden. Het is de eerste keer dat hij een jaarlijks medisch onderzoek ondergaat sinds hij president geworden is.

Meest gelezen