archieffoto Pixabay

Bedrijf B4Plastics uit Dilsen-Stokkem wint milieuprijs van 2 miljoen dollar

Het bedrijf B4Plastics uit Dilsen-Stokkem heeft de Food Planet Prize gewonnen, een internationale milieuprijs ter waarde van 2 miljoen dollar. Dat komt overeen met 1,77 miljoen euro.  B4Plastics ontwikkelt onder meer biologisch afbreekbare visnetten. 

B4Plastics bracht enkele jaren geleden al composteerbare rietjes op basis van mais en suikerbieten op de markt. Maar intussen ontwikkelde het bedrijf ook afbreekbare visnetten, voor op zee. 

"Visnetten verdwijnen vaak in zee en dan kunnen ze grote schade aanrichten aan de fauna en flora", vertelt ingenieur Stefaan De Wildeman. "Onder meer omdat er dan grote hoeveelheden microplastics in het water terechtkomen. Maar visnetten moeten natuurlijk sterk zijn en toch minstens 2 jaar meegaan."

De Wildeman verwacht dat de vraag naar afbreekbare plastics de komende jaren alleen nog maar zal toenemen, ook in alledaagse toepassingen. Zo wil B4Plastics in 2023 ook een volledig afbreekbare trimdraad voor bosmaaiers op de markt brengen. 

Meest gelezen