Peter Malaise

Ronse is minder verontreinigd met PFAS dan eerst gedacht: "Toch geldt een perimeter rond Molenbeek"

De vervuiling met PFAS in Ronse is minder erg dan eerst gedacht. In augustus waren grote concentraties van de giftige stof gevonden in de Molenbeek in Ronse, maar afvalstoffenmaatschappij OVAM heeft na onderzoek ontdekt dat de stof beperkt blijft tot de oevers van de beek. Toch werden voor de zekerheid een aantal maatregelen genomen, zo geldt er een perimeter van 20 meter rond de beek.

In augustus werden in de oever- en waterbodem van de Molenbeek in Ronse verhoogde concentraties van gebromeerde vlamvertragers en PFAS gemeten. Afvalstoffenmaatschappij OVAM gaf daarop de opdracht aan erkend bodemsaneringsdeskundige Sertius nv om in een ruimere omgeving rond de Molenbeek bijkomende stalen te nemen en te analyseren. Uit dat onderzoek blijkt nu dat de verontreiniging in de woonzones minder ernstig is dan verwacht. "De impact voor de gezondheid van de bewoners is dus heel beperkt. We zijn opgelucht dat we dit als stad kunnen meedelen", zegt schepen Jan Foulon (CD&V).

"No regret"-maatregelen

De verontreiniging zou zich voornamelijk beperken tot de oevers van de Molenbeek. En dus vervallen de eerdere blootstellingsbeperkende adviezen in de volledige woonzone Bakkereel en in de Drieborrebeek. Toch heeft OVAM, in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid, besloten om een aantal nieuwe maatregelen te nemen. Het gaat om zogenaamde "no regret"-maatregelen. "Uit voorzichtigheid hebben ze een soort perimeter ingesteld", verduidelijkt Foulon. Er geldt nu een afgebakende zone van 20 meter rond de oevers van de Molenbeek, de Lievensbeek en de Vloedbeek. Dat geldt ook in de stadsparken (Bruulpark en CC De Ververij) en in de woonzone aan de August Delfossestraat. 

Als je in de buurt hebt gewandeld, veeg dan je voeten achteraf. En als je in de tuin hebt gewerkt, was je je handen best grondig

Schepen Jan Foulon (CD&V)

"Daarnaast roepen ze op tot verhoogde waakzaamheid en ze vragen om toch een aantal sanitaire maatregelen te nemen", gaat de schepen verder.  Mensen die in de buurt van de beek wandelen, of kinderen die er spelen, worden gevraagd om achteraf grondig de handen te wassen en de voeten te vegen. Op die manier voorkom je dat vervuilde grond uit de zones wordt verspreid of ingenomen. "Ook als je in de tuin hebt gewerkt, was je erna best je handen. En er wordt aangeraden om binnen de perimeter geen moestuin aan te leggen in volle grond. Ook rond het gebruik van grondwater binnen de perimeter, wordt bijzondere aandacht gevraagd", besluit Foulon. 

De buurtbewoners kregen een persoonlijke brief met de resultaten en kunnen een digitale infosessie bijwonen op 29 november.

kasto80

Meest gelezen