Kankeroperatie Chris Van den Abeele pas in januari: "Vaccinweigeraar, besef dat mijn ingreep over leven of dood gaat"

Veel ziekenhuizen moeten zorg uitstellen omdat de afdelingen intensieve zorg vollopen met covidpatiënten. Zowat de helft van hen is niet ingeënt, terwijl mensen die het coronavaccin weigeren intussen een minderheid vormen en zij daar dus oververtegenwoordigd zijn. Andere patiënten moeten intussen langer wachten op een (broodnodige) operatie, zo ook onze collega Chris Van den Abeele.

Beste lezer

Ik heb kanker. Prostaatkanker. Die diagnose kreeg ik drie weken geleden. Kan gebeuren, zeker bij een man die al (of nog maar) 57 is. Ik probeer het een plaats te geven. De ene dag lukt dat al beter dan de andere. Zo gaat dat in het leven.

Er is, na diverse onderzoeken, een "behandelplan". De prostaat en de omringende lymfeklieren moeten worden verwijderd.     

Ik prijs me gelukkig dat ik in België en niet in India of Amerika woon. Onze gezondheidszorg is wereldklasse én ik zal er niet aan failliet gaan. De overheid heeft veel geld over voor mijn gezondheid en ik ben daar uitermate dankbaar voor.

De dokters die me behandelen, ik heb met hen niets dan uitermate positieve ervaringen.

De operatie is dringend, zo gaat dat bij levensbedreigende ziekten.

Vandaag kreeg ik te horen dat de ingreep wellicht ten vroegste in januari zal kunnen plaatsvinden. Er is, sinds de vorige coronagolf, nog altijd een "inhaalbeweging" bezig. De agenda’s zijn volgeboekt, wellicht met patiënten bij wie het nog dringender is. Alle begrip, ik ben niet belangrijker dan andere patiënten die hun beurt afwachten.

De vierde coronagolf maakt de situatie nog ambetanter.

Ik verneem dat de helft van de covidpatiënten op intensieve zorg niet gevaccineerd is. 50 procent van de beschikbare bedden op intensieve zorg wordt bezet door een minderheid van 10 procent van de bevolking. Dat is een feit dat objectief en statistisch vast staat.

Daarom heb ik een vraag voor al wie zich niet heeft laten vaccineren of dat niet van plan is. Beseft u dat u deel uitmaakt van een groep die er verantwoordelijk voor is dat mijn behandeling en die van talloze andere patiënten moet worden uitgesteld? En beseft u dat dit - sorry voor de dramatiek - voor mij en hen een kwestie van leven of dood kan zijn?

Vriendelijke groet

Chris Van den Abeele

BEKIJK - Dat ziekenhuizen zorg moeten uitstellen omdat de druk op de afdelingen intensieve zorg te groot wordt, kon "Het journaal" op 4 november 2021 vaststellen in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen