Directeur Ziekenhuis Oost-Limburg: "Twee op drie op intensieve zorgen is niet gevaccineerd"

Op de intensieve zorgen van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk is twee derde van de covidpatiënten niet gevaccineerd. Het ziekenhuis brengt zelf exacte cijfers naar buiten, om zo het belang van vaccinatie nogmaals te onderstrepen. "De crisis die we nu meemaken, komt door niet-gevaccineerden", vindt directeur Erwin Bormans.

In totaal spreekt het ZOL over een twintigtal niet-gevaccineerde patiënten op een totaal van 50. Op intensieve zorgen ligt het anders: 14 van de 21 covidpatiënten zijn daar niet gevaccineerd. "Vooral bij mensen die ernstig ziek worden en langer bij ons verblijven, zien we dus dat het merendeel niet gevaccineerd is", vertelt Erwin Bormans. "Maar we weten dat de niet-gevaccineerde patiënten uit slechts 10 procent van de samenleving komen, en de rest uit 90 procent van de samenleving."

Deze cijfers tonen volgens Bormans aan dat de vaccins werken, en nodig zijn voor iedereen. "We zien dat een vaccin je niet volledig beschermt tegen een ziekenhuisopname, maar dat je zonder vaccin ernstiger ziek wordt en vaker beademing nodig hebt", legt hij uit. "Het niet-gevaccineerde aandeel bestaat hier ook uit relatief jonge mensen, veertigers en vijftigers. 

JIMMY KETS
Als élke Vlaming gevaccineerd was, schatten we dat hier nog acht à negen patiënten op intensieve zorgen zouden liggen
Erwin Bormans, directeur Ziekenhuis Oost-Limburg

De woorvoerder van het ZOL, Jurgen Ritzen, deed donderdag op sociale media de volgende uitspraak. "Zonder vaccins zouden hier 140 patiënten op intensieve liggen, en konden we de deuren sluiten." Directeur Bormans keert die vergelijking om. "Als élke Vlaming gevaccineerd was, schatten we dat hier nog acht à negen patiënten op intensieve zorgen zouden liggen."

Bormans stipt nogmaals de hoge druk op het zorgpersoneel aan. "Het is voor onze mensen heel moeilijk", zucht hij. "We hadden natuurlijk niet gehoopt dat we hier zouden belanden, want iedereen was nog aan het recupereren van de vorige golven. Deze situatie weegt heel zwaar op ons personeel."

Meest gelezen