Discotheek Diedjies in Kuurne beslist zelf om te sluiten: "Zelftesten onmogelijk te organiseren"

Diedjies in Kuurne sluit de deuren na de beslissingen van het overlegcomité. Zo moeten discotheken kiezen of ze hun publiek een coronatest laten ondergaan aan de inkom of ze laten dansen met een mondmasker op. "Beide opties zijn niet mogelijk voor ons", zegt uitbater Gregory Van Wonterghem. "Daarom blijven we dicht tot tweede kerstdag."

Voor de uitbaters van discotheken begint een spannend weekend. Ontvangen ze hun klanten mét een mondmasker om te dansen? Of organiseren ze sneltesten aan de inkom? Discotheek Diedjies in Kuurne kiest voor geen van beiden. "Met een mondmasker is de beleving niet zoals het hoort", legt uitbater Gregory Van Wonterghem uit. "Daarnaast zien we het niet zitten om als politie te patrouilleren op de dansvloer om te kijken of ze pas drinken als ze neerzitten."

Ook de optie om sneltesten aan de deur te voorzien, vinden ze onhaalbaar. Die moeten aan de ingang gebeuren om het legitiem te houden en net dat is onmogelijk, zegt Gregory. "Wij ontvangen ongeveer een duizendtal mensen op een avond, met een piek tussen 22 uur en middernacht. Soms zitten we met een toestroom van zo'n 100 mensen tegelijkertijd en zo'n test duurt zeker 20 minuten per persoon. Dat wil zeggen dat we een testdorp moeten aanleggen voor ongeveer 300 mensen die voor de deur staan te wachten. Dat is gewoon onhaalbaar."

Gesloten tot eind december

Om die redenen sluit Diedjies de deuren tot tweede kerstdag. "Dat geeft ons wat tijd om te kijken wat de beste oplossing is. We doen natuurlijk wel wat marktonderzoek om te kijken hoe anderen het oplossen en hoe haalbaar dat is. Misschien dat we dan alsnog open gaan, maar ik geloof er niet in."

Meest gelezen