Belga

Dit weekend veel politiecontroles op het gebruik van je telefoon achter het stuur

Dit weekend van 20 en 21 november organiseert de Federale Wegpolitie voor het eerst een ‘weekend van de aandacht’, een nationale actie tegen alle soorten afleiding achter het stuur. Dat gaat dan vooral over de gsm. Het gebruik van je telefoon tijdens het rijden, zowel bellen als sms’en met je gsm in de hand, is één van de belangrijkste vormen van afleiding en verhoogt de kans op ongevallen.

De wegpolitie is actief op onze snelwegen en daar zullen dus ook de meeste controles plaatsvinden. Voor alle duidelijkheid: de controles hebben helemaal niets te maken met de verkeersacties die de vakbonden van de politie afgelopen week op de weg hebben gehouden in het kader van hun protest i.v.m. de loononderhandelingen met de federale regering.

“Het is de eerste keer dat een dergelijke actie op nationaal niveau wordt georganiseerd, zegt Kristiaan Popelier, diensthoofd bij de wegpolitie in Oost-Vlaanderen. De wegpolitie zal in alle provincies van ons land gerichte controles uitvoeren, zowel via reguliere patrouilles als via controles met gebruik van anonieme voertuigen”, klinkt het bij de politie. De wegpolitie van Oost-Vlaanderen zal daarbij zelfs gebruik maken van een anonieme vrachtwagen, van waaruit ze een beter zicht hebben op de vrachtwagenchauffeurs. Dat is ongezien.

Volgens de meeste onderzoeken is 5 tot 25 procent van alle auto-ongevallen te wijten aan afleiding, zegt de politie. Bellen met je gsm in je hand tijdens het rijden zou het risico op een ongeval verdrievoudigen. Naar schatting 5 procent van de dodelijke verkeersongevallen is te wijten aan gsm-gebruik. Dat zijn dus jaarlijks een dertigtal doden en 2.500 gewonden. Recent onderzoek wijst echter uit dat zelfs handsfree bellen of het manipuleren van toestellen die zijn vastgemaakt in of aan je dashboard – zoals een multimediascherm of een smartphone – ook voor te veel afleiding zorgen. 

De wegpolitie van Oost-Vlaanderen zal daarbij zelfs gebruik maken van een anonieme vrachtwagen, van waaruit ze een beter zicht hebben op de vrachtwagenchauffeurs. Dat is ongezien.

Bedoeling is om van dit ‘weekend van de aandacht’ een terugkerende actie te maken, naar het voorbeeld van acties zoals de Flitsmarathon en het Weekend zonder alcohol. Vanaf 2022 zal de wegpolitie hiervoor twee keer per jaar de handen in elkaar slaan met de lokale politiezones voor een nationaal actieweekend.

De politie wil vooral sensibiliseren maar overtreders zullen in sommige gevallen ook op een stevige boete getrakteerd worden. Het gebruik van de smartphone achter het stuur is een overtreding van de tweede graad. Dat is in het beste geval een boete met onmiddellijke inning van 116 euro. Als je het een beetje te bont maakt, dan komt de zaak misschien ook voor een politierechtbank. Dan kunnen de boetes oplopen tot 2000 euro en loop je ook het risico op een rijverbod.

Conclusie: zit je in de auto of vrachtwagen? Bel dan handsfree (dat is wettelijk toegestaan), maar blijf met je vingers zoveel mogelijk van je telefoon. Die sms of dat bericht op Facebook kunnen heus wel even wachten.

Meest gelezen