Peter Malaise

Fotoboek toont luchtbeelden van 16 gemeenten in Vlaamse Ardennen, gemaakt met drone: "Bijzonder fotogeniek"

Vandaag komt een foto- en tekstboek uit met dronebeelden van 16 gemeenten in de regio Vlaamse Ardennen. Die beelden zijn gemaakt door journalist Peter Malaise, geboren en getogen in Kluisbergen. Hij ging rond met een drone om beelden te maken van dorpzichten en landschappen, en dat bleek niet altijd zo evident te zijn: "Voor sommige gebieden moet je toestemming krijgen."

Journalist Peter Malaise liet zijn drone rondvliegen in de Vlaamse Ardennen om foto's te nemen van landschappen en stadszichten. Dat was niet altijd eenvoudig, vertelt hij: "De jachthaven van Oudenaarde ligt bijvoorbeeld te dicht bij de gevangenis. Als je je drone daar op de grond zet en je wil hem doen starten, dan zegt het ding 'ik doe niet mee'. Er zit een kaart in de drone die tegenhoudt dat je er foto's neemt. Je moet die kaart naar de fabrikant sturen die je voor 1 dag toestemming geeft om daar te vliegen."

Peter Malaise

Toestemming vragen

Je mag een drone dus niet overal zomaar laten vliegen, dat is duidelijk. "Hetzelfde in kasteel Grenier in Gavere. Ook al komt dat elk jaar op televisie tijdens de Cyclocross, je mag daar niet vliegen. In Geraardsbergen en Kluisbergen moet je ook opletten met de civiele luchthavens daar. Bij de Berendries is ook een helihaven waar je toestemming moet vragen aan de eigenaar om er te mogen vliegen. Stel dat er een helikopter afkomt en die heeft je drone mee, dat wil je niet meemaken", zegt Malaise.

Aan kasteel Grenier moet je toestemming vragen, en ook bij civiele luchthavens zoals in Geraardsbergen en Kluisbergen
Journalist Peter Malaise

Het boek bestaat uit 200 foto's gemaakt van de landschappen, maar ook van de dorpen. "Er is bijvoorbeeld een close-up van Adriaan Brouwer boven op het stadhuis van Oudenaarde, of een beeld van de groen geoxideerde windhaan op de kerk van Louise-Marie met in de achtergrond het Muziekbos." Iedere gemeente werd van een inleidende tekst voorzien en wat extra informatie.

Peter Malaise

Alexander De Croo

Malaise kreeg zelfs de medewerking van premier Alexander De Croo (Open Vld) die zelf van Brakel is. De Croo heeft een voorwoord geschreven: "Ik heb hem een berichtje gestuurd en binnen de 2 minuten had ik antwoord. Hij zat in Lissabon toen en was onmiddellijk bereid om mee te werken."

Het boek "De Vlaamse Ardennen, een droom/dronebeeld"  is ook vertaald in het Engels en het Frans, en kost net geen 30 euro. Het is allemaal Vlaamse Ardennen wat de klok slaat: het is uitgegeven door Jan Van Damme, afkomstig uit Kruisem. De boekhandel van de uitgever heet Beatrijs in Oudenaarde, en de drukker is gevestigd in Maarkedal. "De Vlaamse Ardennen zijn bijzonder fotogeniek en een dronebeeld toont die pittoreske streek vanuit een andere, hemelse invalshoek", zegt Malaise nog. 

Peter Malaise
kasto80

Meest gelezen