Vergaderen we in de toekomst met 3D-bril? "Je mist dan wel chemie van fysiek overleggen" 

Nu we allemaal van thuis werken, gebeurt dat opnieuw achter onze computer. Als het van Webex afhangt, doen we dat binnenkort met een augmented reality-bril die je collega's naast jou in 3D projecteert. "Ik ben ervan overtuigd dat dit onze manier van vergaderen drastisch gaat veranderen", zegt Jeetu Patel, de Amerikaanse topman van Webex aan VRT NWS. Specialiste lichaamstaal Dana Ketels is het daar niet mee eens.

Nu we opnieuw van thuis werken, doen we dat allemaal noodgedwongen achter onze computer. We zien onze collega's in kleine schermpjes, en voor velen is dat niet echt aangenaam. Daarom ontwikkelen grote technologiebedrijven toepassingen om de fysieke vergadering in huis te halen.

Eén van die bedrijven is het Amerikaanse Webex. Naast Zoom en Microsoft Teams is het één van de meestgebruikte platformen om digitaal te vergaderen, met 324 miljoen gebruikers. Het bedrijf lanceert nu Webex Hologram. Een augmented reality-bril die mensen in 3D, in dezelfde ruimte, projecteert.

BEKIJK: In dit filmpje toont Webex hoe Hologram werkt.

"We kijken constant naar schermpjes"

"Ik denk dat het onze manier van vergaderen drastisch gaat veranderen", zegt Jeetu Patel, de CEO van Webex aan VRT NWS. "Op termijn ga je perfect fysiek met iemand aan de andere kant van de wereld kunnen vergaderen. Het enige wat je moet doen is een augmented reality-bril opzetten. Zou dat niet fijn zijn. Dat is veel beter dan de hele tijd naar een schermpje kijken." Augmented reality is een technolgie die de laatste jaren sterk is doorgebroken. Als je een bril opzet, kan je objecten of mensen in dezefde ruimte projecteren. Zo kan je die langs alle hoeken bekijken.

BEKIJK: In deze video vertelt Jeetu Patel over het potentieel van augmented reality.

Videospeler inladen...

Patel ziet nog andere toepassingen: “Twee ingenieurs kunnen, terwijl ze van thuis werken, een vliegtuigmotor langs alle hoeken bestuderen. Het enige wat ze moeten doen, is dat object oproepen en 'plaatsen' in hun ruimte. De AR-bril zal onze conctacten intuïtiever maken." 

Maar er is volgens hem nog meer. "Augmented reality is de nieuwe volgende stap in de manier waarop we met elkaar omgaan." Hij denkt ook dat de technologie op andere manieren gebruikt zal worden.

Daar is technologiekenner en professor marketing aan de Vlerick Business School Steven Van Belleghem het volledig mee eens. Volgens hem zijn augmented reality en virtual reality de logische opvolgers van de smartphone. ”We zijn begonnen met de klassieke computer en zijn nadien overgestapt naar laptop. Nu loopt iedereen rond met een smartphone, die eigenlijk een kleine computer is. Augmented reality is de logische volgende stap."

BEKIJK: Steven Van Belleghem legt uit waarom augmented reality de logische opvolger is van de smartphone.

Videospeler inladen...

De techreuzen geloven erin

De technologie is er al, en er wordt volop mee geëxperimenteerd. Microsoft lanceerde een aantal jaren geleden de Hololens, een AR-bril waarmee je, net zoals de Webex Hologram, objecten virtueel in de ruimte projecteert. Er zijn al toepassingen van de Hololens in de luchtvaart en chirurgen gebruiken de gesofisticeerde bril om operaties uit te voeren.

BEKIJK: In dit filmpje toont Microsoft hoe de Hololens werkt.

Ook Facebook beseft dat thuiswerken niet snel zal verdwijnen en ontwikkelt toepassingen om dat naar eigen zeggen aangenaam maken. De socialemediareus lanceerde eerder dit jaar Workrooms Horizon, een platform dat werkt met een virtual reality-bril (die toevallig ook door Facebook wordt verkocht, red.). In tegenstelling tot augmented reality, zit je met virtual reality volledig in een virtuele wereld.

"Augmented reality voelt natuurlijker aan"

Iemand die enthousiast is over deze nieuwe evoluties is Dana Ketels, zij is een specialiste lichaamstaal en geeft aan bedrijven opleidingen over hoe ze virtueel vergaderen zo aangenaam mogelijk kunnen maken.  "Nu doen we dat vooral via Teams, op kleine schermpjes. Het probleem daarvan is dat je heel veel van de non-verbale communicatie mist. Iedereen herkent het. Tijdens Teams-vergaderingen gebeurt het weleens dat een collega wegkijkt of met zijn smartphone bezig is. Dat is heel irritant."

We zijn begonnen met de klassieke computer en zijn nadien overgestapt naar laptop, augmented reality is de logische volgende stap

"Bij non-verbale communicatie is het gezicht heel belangrijk. Hoe iemand kijkt bepaalt voor een groot stuk de interactie tussen de mensen, en het effect daarvan wordt op het scherm - waar je alleen het hoofd ziet - alleen maar versterkt."

Volgens Ketels kan Hologram van Webex dat probleem voor een stuk verhelpen, omdat de persoon (virtueel) aan dezelfde tafel zit. "Maar daarmee los je het probleem van de chemie die aan tafel gebeurt niet op. Iedereen herkent dat als er verschillende mensen samen fysiek vergaderen, dat zorgt voor chemie tussen de mensen. Ik denk niet dat je dat kan oplossen met een AR-bril."

BEKIJK: In deze video legt Steven Van Belleghem uit hoe augmented en virtual reality met elkaar verschillen.

Videospeler inladen...

Over virtual reality, en de toepassing van Facebook, is ze redelijk categoriek. "Ik vind dat niet de juiste manier, want daar verschijn je in een avatar (een animatiefiguur van jezelf, red.). Ik vind dat zelfs een karikatuur omdat je al het menselijke eruit haalt."

Dat denkt ook Van Belleghem: "Met VR stap je letterlijk in een virtuele wereld en kies je een avatar om je uit te beelden. Die kan er totaal anders uitzien, terwijl augmented reality een 3D-projectie is van jezelf. Ik vind VR geen slechte technologie, maar ik zie eerder toepassingen in de gamingindustrie."

BEKIJK: Workroom Horizon van Facebook werkt met virtual reality.

"Het doet me denken aan de Blackberry"

Hoewel de voorstellingsfilmpjes van de AR-brillen er allemaal heel mooi uitzien, wordt de technologie nog niet veel gebruikt. De operaties met de Hololens beperken zich tot zeer specifieke aandoeningen, en (web)winkels experimenteren met een app op de smartphone waarbij je een meubel of toestel in de woonkamer kan ‘plaatsen’.

Toch vindt Jetuu Patel, de baas van Webex dat de ontwikkeling ervan niet meteen mag stoppen. "Hologram wordt nu al getest door de Formule 1-renstal van McLaren. Maar in de toekomst zal de AR-bril nog veel beter worden. Van zodra die even groot wordt als een gewone bril, zijn de mogelijkheden onbeperkt."

Van Bellghem is het daarmee eens: "De technologie doet me denken aan de Blackberry (de voorloper van de huidige smartphone, red.) in de periode vlak voor de iPhone. Het ziet er allemaal heel straf uit, en de mogelijkheden lijken onbeperkt, maar het zit in zijn kinderschoenen. Stel je voor dat je op straat loopt met een bril en je kan de recensies van de restaurants gewoon aflezen zonder de smartphone boven te halen. Dat moet toch geweldig zijn."

Meest gelezen