Foto gemeente Denderleeuw

Geen nieuwe ontginning van Vlamovensite in Denderleeuw, gemeente mag zone zelf inrichten

Vlaanderen geeft groen licht aan Denderleeuw om te kiezen wat er moet gebeuren met de Vlamovensite. Het bedrijf dat er nu leem ontgint krijgt geen nieuwe vergunning om dat na 2034 nog te doen. "We onderzoeken nu alle pistes om het domein te herbestemmen", zegt schepen van Klimaat, Andy Depetter (Groen).

Denderleeuw mag een toekomstplan opmaken voor de Vlamovensite. Dat is een natuurgebied, met onder andere een grote vijver, die is ontstaan omdat er leem werd ontgonnen. Het bedrijf NV Vandersanden wou die plaats verder ontginnen, maar Vlaanderen geeft geen vergunning om de leemgroeve na 2034 nog verder uit te breiden. "We mogen het domein nu zelf herbestemmen", zegt schepen Andy Depetter (Groen).

Herbestemming

"Eens we klaar zijn met die herbestemming kunnen er geen aanvragen meer komen voor ontginning", verduidelijkt de schepen. "Vanaf dan is de grond officieel geen ontginningsgebied meer, dus dan is het probleem definitief van de baan."

Hoe de zone er na 2034 moet gaan uitzien is nog onduidelijk. "Dat kan gaan van bebossing naar zachte recreatie", zegt Depetter. "We moeten alle pistes onderzoeken. Het kan ook gewoon een natuurgebied worden."

kasto80

Meest gelezen