Beeld stad Gent

Gent is Europese Jongerenhoofdstad in 2024: "Een volledig jaar focus op de jeugd"

Het European Youth Forum heeft Gent verkozen tot Europese Jongerenhoofdstad voor het jaar 2024. Gent haalde het onder meer van steden uit Oekraïne, Hongarije en Moldavië. "De jeugd is de toekomst van onze stad en dat zal heel Europa straks geweten hebben", klinkt het bij schepen van jeugd, Elke Decruynaere (Groen).

Gent mag zich in 2024 één jaar lang de Europese Jongerenhoofdstad noemen. Datis bekendgemaakt tijdens de officiële prijsuitreiking van het European Youth Forum in Brussel, een platform van meer dan 100 Europese jongerenorganisaties. Gent haalde het van Lviv in Oekraïne, Veszprèm in Hongarije en Chisinau in Moldavië. "We hadden nochtans veel schrik van de concurrentie, omdat ze al eens hadden deelgenomen. Voor Gent was het de eerste keer", zegt Youness Iken, een van de ambassadeurs van het project, bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

"We hebben ons kunnen onderscheiden door onze authenticiteit en een zeer sterk inhoudelijk dossier", zegt Youness. "Ook toonden we enkel jongeren in ons promotiefilmpje, terwijl de andere steden dat nauwelijks of niet deden."

(Lees verder onder het filmpje.)

"We Are The City"

 Gent wist de jury te overtuigen met het project "We Are The City". Dat stond in het teken van engagement, kansen en zorgen voor jongeren. "In 2024 moet de focus helemaal liggen op de jeugd. Ze hebben het de afgelopen periode bijzonder moeilijk gehad, dus nu verdienen ze extra ondersteuning", zegt schepen Elke Decruynaere (Groen).

2024 is ook het eerste jaar dat jongeren vanaf 16 jaar kunnen stemmen bij de Europese verkiezingen. "We willen er alles aan doen opdat zoveel mogelijk Gentse jongeren tijdens dat jaar hun stem gaan uitbrengen. Dat past mooi bij dit project", besluit Decruynaere. 

kasto80

Meest gelezen