Copyright Karel Schoonvaere

Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek vraagt om nesten Aziatische hoornaars te melden

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek vraagt om het te melden wanneer je een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Die nesten hangen nu opvallend zichtbaar aangezien de bomen kalend worden tijdens de herfst. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen zijn tot nu toe de meeste meldingen gedaan.

De Aziatische hoornaar, een exotische wespensoort die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, is de afgelopen jaren meer en meer te spotten in onze contreien. Het is een soort die het vooral gemunt heeft op honingbijen en bepaalde insecten zoals vlinders en vliegen. Omdat de wesp zo agressief is ten opzichte van de inheemse bijen moet die zoveel als mogelijk geweerd worden. Het Insituut voor Natuur -en Bosonderzoek doet een oproep om bij het zien van een nest het te melden.

Goed zichtbaar tijdens herfst

De nesten hangen eigenlijk al van in de zomermaanden in de bomen, maar het is nu pas dat je ze goed ziet, zegt onderzoeker Tim Adriaens van het Instituut voor Natuur -en Bosonderzoek: "De bladeren vallen van de bomen en die nesten hangen voornamelijk in die bomen. Een groot deel daarvan is nu nog actief. Daar zitten nog wespen in die kunnen bestreden worden om de impact op de natuur te milderen."

Een groot deel van de nesten is nu nog actief, die kunnen nog bestreden worden

Tim Adriaens, Instituut voor Natuur -en Bosonderzoek

Het instituut vraagt nu om melding te doen als je zo'n nest ziet hangen. Niet alleen om het weg te halen als bescherming tegen inheemse soorten, maar het wil er ook uit leren, zegt Adriaens: "We willen kennis opdoen over hoe lang in het jaar die soort actief is en hoeveel nesten we kunnen vinden. Dat is belangrijk naar de toekomst toe."

Papieren bol

Het nest van een Aziatische hoornaar kan herkend worden als een grote "papieren" bol met een gat aan de onderkant die hoog in een boom hangt, meestal net onder de kruin. Het kan een diameter van 1 meter hebben. "Als je dat ziet, dan gaat het zeker om die soort. De Europese hoornaar nestelt zich meestal in spleten, kieren of in boomholtes. Die zijn eigenlijk nu al uitgevlogen."

Dit is een invasieve soort die niet thuis hoort bij ons

Tim Adriaens, Instituut voor Natuur -en Bosonderzoek

"Het gaat om een invasieve exoot en die hoort niet thuis bij ons. Die is schadelijk voor onze natuur en eet andere bestuivers op waardoor het negatief is voor die soorten." Om de soort te monitoren en verspreiding tegen te gaan, is het project Vespa-Watch opgestart in samenwerking met INBO en Honeybee Valley in 2018. 

Koplopers West -en Oost-Vlaanderen

Sinds de opstart van Vespa-Watch zijn in totaal al 359 nesten gemeld, waarvan 313 konden bestreden worden. De meeste nesten werden tot nu toe gemeld in West-Vlaanderen (148) en Oost-Vlaanderen (111), gevolgd door Vlaams-Brabant (68), Antwerpen (19) en Limburg (13).

Als je denkt een nest gespot te hebben, mag je een foto nemen, zegt Adriaens. "Je kan het dan melden via de website vespawatch.be. Onze onderzoekers bekijken dan hoe het nest kan bestreden worden."

kasto80

Meest gelezen