Begin dit jaar trokken kolonnes van boeren met hun tractoren de hoofdstad New Delhi binnen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Indiase regering trekt omstreden landbouwhervormingen in: triomf voor de protesterende boeren

De Indiase premier Narendra Modi heeft aangekondigd dat de erg omstreden liberalisering van de landbouwsector wordt ingetrokken. Dat is een overwinning voor de tienduizenden boeren in India die al meer dan een jaar protesteren tegen de maatregel. De hindoe-nationalistische BJP-partij van premier Modi is echter beducht voor nakende deelstaatverkiezingen volgend jaar.

Het kwam wat onverwacht, de toespraak van premier Modi waarin hij aankondigde dat de drie wetten inzake de markt voor voeding er dan toch niet komen. Het is vreemd, want Modi en zijn regering hielden al meer dan een jaar voet bij stuk ondanks erg rumoerig en massaal protest van boeren tegen de plannen. Die boeren hebben de hoofdstedelijke regio Delhi al een paar keer geblokkeerd en hebben even een deel van het Rode Fort in Delhi ingenomen. Dat is zowat symbool van de macht in India.

Inzet van dat alles waren plannen om de markt voor graan, rijst, linzen en andere voedingswaren te liberaliseren. De regering wou dat de boeren hun producten vrij konden verkopen. Nu worden die vaak via overheidsinstanties tegen een minimumprijs opgekocht. Dat levert de boeren een zekere prijs op. Volgens premier Modi zou de liberalisering hun meer opbrengen, maar veel boeren vreesden dat ze afhankelijk zouden worden van privéconcerns die tarwe, rijst en andere producten zouden opkopen en de marktprijs naar beneden zouden duwen.

Dat zogenoemde "mandi-systeem" waarbij de boeren hun oogst altijd tegen gegarandeerde prijzen konden verkopen, dateert uit de jaren 50 tot 70 en was bedoeld om tekorten en hongersnoden op te vangen en de boeren te verzekeren van een minimum inkomen. In India werken ruim 700 miljoen mensen in de landbouw en voedingssector. Het gaat vaak om kleine en vooral ook zeer arme boeren. 

Boeren stemmen ook

De plotse toegevingen van Modi komen er niet zo maar. Volgend jaar moet zijn hindoe-nationalistische partij BJP het in drie deelstaten opnemen tegen machtige regionale partijen. Het gaat om Uttarakhand in de Himalaya, maar vooral om Punjab en Uttar Pradesh. Die laatste staten zijn belangrijke landbouwgebieden met veel boeren en dus wil de BJP van Modi die net voor de verkiezingen niet tegen het hoofd stoten. (Lees verder onder de foto).

Enkele boeren uit de sikh-gemeenschap vieren "hun overwinning" op de regering.

Rahul Gandhi, de kopman van de belangrijkste oppositiepartij Congres, en erfgenaam van de Nehru-Gandhi-dynastie die al drie premiers geleverd heeft, spreekt over "een overwinning op het onrecht". Toch zouden het vooral regionale partijen zijn die bij deelstaatverkiezingen zouden profiteren van het ongenoegen van de boeren. 

Wellicht komt de toegeving van Modi niet toevallig vandaag. Op deze dag viert de invloedrijke religieuze gemeenschap van de sikhs de geboortedag van Guru Nanak, de stichter van het sikhisme in 1469. De boerenrevolte werd vooral aangevoerd door sikhs uit de deelstaat Punjab. Het leek premier Modi dus wellicht een mooie dag voor verzoening.

Meest gelezen