Verkeershinder in Brussel door politieacties

Lokale politiechef kritisch over protestacties van collega's: "Manier waarop is deontologisch niet correct"

Jack Vissers, korpschef van de politiezone Schoten, is niet akkoord met de manier waarop collega's van de politie actievoeren voor een beter loon en betere werkomstandigheden. Al heel de week probeert de politie op verschillende manieren hun eisen kenbaar te maken, maar volgens Vissers houden collega's daarbij te weinig rekening met de mobiliteit en de verkeersveiligheid. 

De politievakbonden houden al enkele dagen op verschillende plaatsen in ons land protestacties. Ze eisen meer werkkrachten en meer loon. Ook vandaag voeren ze actie, onder meer in en rond de luchthaven van Zaventem, waardoor de wachttijden er zowel op de weg als in Brussels Airport stevig oplopen. Gisteren zorgden de protesten vooral voor veel verkeershinder, op heel wat belangrijke wegen in Vlaanderen en Brussel organiseerde de politie grootschalige verkeerscontroles met lange files tot gevolg.

Ik respecteer de vraag naar een betere verloning, maar de wijze waarop men dit wil afdwingen, is deontologisch niet correct
Jack Vissers, korpschef politiezone Schoten

Jack Vissers is korpschef van de politiezone Schoten en is niet te spreken over de manier waarop zijn collega's actie voeren. "Als korpschef en als lid van de geïntegreerde politie, heb ik begrip voor de eisen van al het politiepersoneel", vertelt Vissers in "De ochtend" op Radio 1. 

"Ik respecteer de vraag naar een betere verloning en de syndicale vrijheden van elk politielid, maar mijn persoonlijke visie is dat de wijze waarop men dit wil afdwingen, deontologisch niet correct is."

Beluister hier het volledige gesprek met Jack Vissers, korpschef van politiezone Schoten

Radio 2

Volgens Vissers bewandelen de collega's een dunne grens tussen wat agenten mogen doen en wat niet om hun eisen kracht bij te zetten. Hij vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met de mobiliteit en met de verkeersveiligheid van de andere weggebruikers. 

Vissers betreurt dat de impact van de actie ook duidelijk voelbaar was in de politiezones Schoten en Brasschaat, "net op een moment dat ook heel wat jonge, zwakke weggebruikers zich op de openbare weg begeven".

Archieffoto ter illustratie - politieactie in Brussel op 18 november

Chirurg in file door extra verkeerscontroles

Agenten van de politiezone van Schoten, waar Vissers korpschef is, maar ook collega's van de nabijgelegen politiezone van Brasschaat, zijn gisteren zelfs moeten uitrukken wegens acties van de federale politie.

Collega's van de federale politie voerden in Schoten en Brasschaat, aan het oprittencomplex van de E19, extra verkeerscontroles uit met lange files tot gevolg. 

Een van de mensen die stilstond in het verkeer was een chirurg die een dringende medische afspraak had. De chirurg riep de hulp in van de lokale politiezones, die onmiddellijk enkele agenten uitstuurden om de man een escorte te geven langs de verkeerscontroles.

Hoewel het probleem dus snel opgelost was, is dit volgens Vissers geen goede manier van werken. "Het is natuurlijk de bedoeling dat zo'n situaties zich niet voordoen en dat alle weggebruikers zich vlot kunnen voortbewegen, maar door de acties van gisteren was dat niet het geval."

Meest gelezen