Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuw onderzoek naar oorsprong coronavirus: "Patiënt nul was visverkoopster op dierenmarkt in Wuhan"

Volgens een nieuw onderzoek in het vakblad "Science" was een visverkoopster op de Huanan-dierenmarkt van Wuhan in China de eerste mens die besmet werd met het coronavirus op 11 december 2019. Eerder onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie leidde naar een man die enkele dagen vroeger besmet zou geraakt zijn, maar dat wordt nu onderuitgehaald. 

"Patiënt nul" zou een vrouw zijn, Wei Guixian, een 57-jarige verkoopster op de zeevruchtenafdeling van de versmarkt in Wuhan. Haar besmetting werd op 11 december 2019 vastgesteld. Nochtans leidde eerder onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie naar een andere patiënt nul, een boekhouder die ver van die wilde dierenmarkt woonde en al op 8 december zou besmet zijn geraakt, wat de speculaties voedde dat het virus zou zijn ontsnapt uit een labo. 

Wei Guixian, 57 jaar, verkoopster van garnalen op de Huanan-dierenmarkt in Wuhan, zou patiënte nul zijn

Michael Worobey, Canadees viroloog aan de Universiteit van Arizona, spreekt dat nu tegen in het befaamde tijdschrift "Science". Volgens de topwetenschapper begon de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus dat COVID-19 veroorzaakt, wel degelijk op de dierenmarkt, en zijn er dus sterke aanwijzingen dat het coronavirus werd overgedragen van dier op mens.

 Worobey analyseerde de meldingen van besmette patiënten uit twee ziekenhuizen, nog voor de autoriteiten in Wuhan een waarschuwing verspreid hadden. Die vroegste gevallen zijn ofwel verbonden aan de dierenmarkt, ofwel geografisch rond die markt geconcentreerd. "In een stad van 11 miljoen inwoners kon de helft van die vroege gevallen in verband gebracht worden met een plek zo groot als een voetbalveld. Hoe leg je dat uit als de verspreiding niét startte op die markt", zegt Worobey in de New York Times.

De WHO stuurde eerder dit jaar een team van deskundigen naar China, die vier weken in en rond Wuhan met Chinese wetenschappers samenwerkten en in maart in een gezamenlijk rapport besloten dat het SARS-CoV-2 virus waarschijnlijk was overgedragen van vleermuizen op mensen via een ander dier, maar dat verder onderzoek nodig was. Worobey zegt nu dat de chronologie van de pandemie hoogstwaarschijnlijk niet klopt in dit invloedrijke onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Foute chronologie WHO-onderzoek

Worobey heeft namelijk uitgeplozen dat de boekhouder, van wie algemeen werd aangenomen dat hij de eerste COVID-19 patiënt was, zijn eerste symptomen pas op 16 december meldde, een week later dan aanvankelijk gedacht. De verwarring is te wijten aan tandproblemen bij de boekhouder op 8 december. "Het begin van zijn symptomen kwam na meerdere gevallen bij verkopers op de Huanan-markt, waarbij een visverkoopster het vroegst bekende geval was, zij werd ziek op 11 december", zo staat te lezen in Science. 

De oorsprong van de coronapandemie blijft een mysterie en een belangrijke bron van spanningen tussen China en de Verenigde Staten. De eerste reacties van vooraanstaande wetenschappers op het nieuwe onderzoek zijn positief, en zo wordt het debat over de oorsprong van het coronavirus nu nieuw leven ingeblazen.

Meest gelezen