In september vorig jaar kwamen heel wat mensen op straat in Pakistan na de brutale verkrachting van een vrouw.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe antiverkrachtingswet in Pakistan: serieverkrachters bestraft met gedwongen chemische castratie

In Pakistan heeft het parlement een nieuwe wet aangenomen waardoor gedwongen chemische castratie een mogelijke straf wordt voor serieverkrachters. Het besluit maakt deel uit van een nieuwe “antiverkrachtingswet” die ertoe moet leiden dat verdachten van zedenfeiten sneller vervolgd worden. 

De Pakistaanse wet brengt een aantal nieuwigheden met zich mee. Het gaat onder meer om een nieuwe straf voor serieverkrachters. Als rechters bewijzen dat zij betrokken zijn bij meerdere gevallen van seksueel geweld, kunnen de daders chemisch gecastreerd worden. Bij chemische castratie krijgen mannen medicijnen toegediend waardoor hun testosterongehalte daalt en hun verlangen naar seksuele activiteiten afneemt of verdwijnt.

Daarnaast zullen over het hele land nieuwe rechtbanken worden opgericht waardoor rechters verdachten van zedenfeiten sneller kunnen vervolgen. Pakistaanse politici hopen dat verkrachtingszaken zo binnen maximaal vier maanden uitgeklaard worden. Mannen die schuldig worden bevonden aan groepsverkrachting krijgen daarvoor een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf. 

Brutale verkrachting als aanleiding nieuwe wet

De aanleiding voor de nieuwe wet dateert van september, vorig jaar. Toen werd een Pakistaanse vrouw voor de ogen van haar kinderen brutaal en meermaals verkracht door twee gewapende mannen nadat haar wagen zonder benzine was gevallen. De politie legde de schuld bij de vrouw. Zij waren van mening dat zij maar een andere weg had moeten nemen en er op had moeten letten dat haar benzinetank vol was. 

Na die uitspraak nam de bezorgdheid over de veiligheid van vrouwen toe. Heel wat vrouwen kwamen op straat en eisten gerechtigheid voor slachtoffers van seksueel geweld. Verkrachtingszaken kwamen in Pakistan immers vaker niet dan wel voor de rechter. En als het dan toch eens het geval was, sleepten ze jaren aan. 

Tijdens hun optocht vroegen de betogers aan politici om de daders op te hangen. Zo ver liet premier Imran Khan het niet komen, maar twee maanden later stelde hij wel een antiverkrachtingsrichtlijn op. Uit die richtlijn komen nu de nieuwe wetten voort, die sinds woensdag zijn ingegaan. 

In september vorig jaar kwamen vrouwen massaal op straat, onder meer in Islamabad.

Videospeler inladen...

Meest gelezen