Foto: Radio 2

Gerecht start onderzoek na ontploffing in Borgerhout

Het gerecht heeft een onderzoek geopend naar de ontploffing van vannacht in de Koolstraat in Borgerhout. Een onbekende heeft een explosief doen ontploffen voor een garagepoort. Ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse en de politie sloot de straat af voor het onderzoek. Niemand raakte gewond. Enkele huizen en een geparkeerde auto liepen lichte schade op.

De aanslag gebeurde rond 1 uur vannacht aan een huis in de Koolstraat. Een patrouille van de politiezone Antwerpen kwam snel ter plaatse en sloot de straat af voor het onderzoek. Uit de eerste vaststellingen zou het gaan om een zwaar kaliber vuurwerk dat voor de garagepoort is ontploft. Niemand raakte gewond, maar er is wel schade aan de garagepoort, in de kelder, aan een geparkeerde voertuig en aan enkele rolluiken. 

Ik wist meteen dat het om een handgranaat ging, want ik herken dat geluid intussen

Buurtbewoonster

Buurtbewoners werden opgeschrikt door de luide knal. "Vannacht hoorden we een hele, luide knal, die me bijna uit mijn bed deed vliegen", vertelt een buurtbewoonster. "Mijn zoon was naar buitengelopen om te gaan zien wat er gebeurd is. Ik dacht meteen: dat is weer een handgranaat, want ik herken dat geluid intussen. Bij de apotheek hier verder hebben ze al eens een bom geplaatst. Wij leven hier gewoon in angst." 

Een buurtbewoner die al 22 jaar in de straat woont, heeft de buurt zien veranderen. "Als je vroeger een plastic zakje in je auto liet, was de kans groot dat de volgende morgen je autoruit was ingeslagen. Mensen denken snel dat het nu veiliger is omdat er minder auto-inbraken zijn, maar er is nu wel andere criminaliteit in de plaats gekomen: de drugshandel. Je hebt dan jonge gastjes van 13, 14 jaar die aan het dealen zijn. Wat kan je eraan doen, je kan hen niet straffen, hé. Maar ik voel me hier wel veilig, ze kennen mij en mijn hond. Ik zwans ook met die jongens."

Een andere buurtbewoner getuigde anoniem in "Het journaal": "Wij leven hier in angst". Bekijk hier de volledige reportage:

Videospeler inladen...

Ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse met een hond die explosieven kan opsporen. Vannacht werd ook een onderzoeksrechter aangesteld. De feiten zijn gekwalificeerd als vernieling door ontploffing, verboden wapenbezit en criminele organisatie. De federale gerechtelijke politie voert het verdere onderzoek uit.

Zelfde huis al eens beschoten

 In 2017 werd hetzelfde huis al eens beschoten. Volgens onze informatie woonde daar toen een man die in verband wordt gebracht met het drugsmilieu. Hij zou in verschillende dossiers genoemd worden. Vorig jaar nog werd de man het slachtoffer van een ontvoeringspoging, zoals Het Laatste Nieuws schrijft. Maar hij zou intussen verhuisd zijn naar Dubai, en de nieuwe bewoners van het huis zouden niet bekend zijn bij de politie. Mogelijk gaat het dus om een vergissing. De politie is met een onderzoek gestart.  

Foto: Radio 2

Meest gelezen