Videospeler inladen...

Oostenrijk voert als eerste Europese land verplichte vaccinatie in en gaat in strenge lockdown

Vanaf maandag gaat heel Oostenrijk opnieuw in een lockdown. Tegelijk zullen alle Oostenrijkers verplicht gevaccineerd worden. Oostenrijk is daarmee het eerste Europese land dat een dergelijke maatregel treft. Dat heeft de federale regering beslist na overleg met de deelstaten. In twee deelstaten, Salzburg en Opper-Oostenrijk, was een lockdown al aangekondigd. Het virus verspreidt zich erg snel in Oostenrijk waar er erg weinig gevaccineerd is.

"Wij zijn er de voorbije maanden niet in geslaagd om voldoende mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren", zo begon de Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg zijn persconferentie. 

Net daarom wil hij in februari een verplichte vaccinatie voor alle Oostenrijkers. Het is daarmee het eerste Europese land waar de coronavaccinatie verplicht wordt.

BEKIJK: Bondskanselier Schallenberg kondigt een vaccinatieplicht en lockdown aan voor Oostenrijk.

Videospeler inladen...

Vaccinatie is ons enig exit-ticket uit deze pandemie

De Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg

Op korte termijn kondigde Schallenberg een volledige lockdown voor iedereen in Oostenrijk af. Die zal maandag van kracht worden en 20 dagen duren. Na tien dagen komt er wel een evaluatie. Als de crisis bedwongen wordt, wordt de lockdown automatisch opgeheven op 13 december, maar enkel voor gevaccineerden en mensen die genezen zijn.

Wie naar school gaat, moet zich drie keer per week laten testen. De horeca wordt gesloten. De Oostenrijkers mogen enkel nog naar buiten om te gaan werken, voeding of medicijnen te kopen, naar de dokter te gaan of in open lucht te sporten. Alle grote culturele evenementen worden geschrapt.

Vlamingen in Oostenrijk reageren op de nieuwe lockdown: "Het gaat jammer genoeg niet anders"

Videospeler inladen...

Vorige week hadden de deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk al een lockdown voor niet-gevaccineerden afgekondigd. Zondag heeft de federale regering dat uitgebreid naar het hele land. Ook nu volgt de federale regering dus het voorbeeld van de meest getroffen deelstaten.

Onze buitenlandjournalist Jeroen Reygaert geeft meer uitleg over die nieuwe lockdown in Oostenrijk, bekijk hieronder het fragment uit VRT NWS Live:

Videospeler inladen...

Eerste land met verplichte prik in Europa

Oostenrijk is zwaar getroffen door de pandemie. Het aantal besmettingen bedraagt nu gemiddeld meer dan 970 per 100.000 inwoners. Slechts 66 procent van de Oostenrijkse bevolking is volledig gevaccineerd, waardoor de druk op de ziekenhuizen snel oploopt. In ons land zijn er momenteel 1.286 besmettingen per 100.000 inwoners. De vaccinatiegraad ligt bij ons wel hoger (75 procent van de volledige bevolking).

In Oostenrijk is er een groot wantrouwen tegenover vaccinatie, dat wordt aangewakkerd door sommige politieke partijen, zoals kanselier Schallenberg verwijtend opmerkte. 

De evolutie van de vierde coronagolf is heel vergelijkbaar in België en Oostenrijk. Maar er zijn ook belangrijke verschillen. Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters legt het uit.

Videospeler inladen...

Oostenrijk is het eerste land in Europa dat vaccinatie tegen het coronavirus verplicht. Wereldwijd hebben Indonesië, de Centraal-Aziatische republieken Turkmenistan en Tadzjikistan en de eilandengroep Micronesië in de Stille Oceaan inenting verplicht. Ook in het Vaticaan worden alle personeelsleden verplicht gevaccineerd.

De meeste andere landen leggen beperkingen op aan niet-gevaccineerden, maar ook daar woedt de discussie over verplichte vaccinatie. Ook in ons land ligt het idee van een verplichte vaccinatie op tafel. 

Is zo’n verplichte vaccinatie nu ook een mogelijkheid in ons land? Anne Vanrenterghem geeft uitleg in VRT NWS Live, bekijk hieronder het fragment:

Videospeler inladen...

Meest gelezen