stad Leuven

Hoe zal de derde vaccinatieronde verlopen? Wie krijgt dit jaar nog een boosterprik? 7 vragen en antwoorden

De taskforce vaccinatie heeft stilaan een plan klaar om de brede Belgische bevolking een derde coronaprik te kunnen geven. Dat zou moeten gebeuren tegen april 2022, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hoe zal die nieuwe vaccinatieronde georganiseerd worden? Welke bevolkingsgroep krijgt wanneer een prik? Enkele vragen en antwoorden op een rij.

"Er zijn sinds augustus meer vaccins beschikbaar in ons land dan we toedienen", zegt Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatie. "Een deel van dat overschot aan coronavaccins gaat via het Covax-programma naar ontwikkelingslanden. Maar we hebben al vooruitgedacht, dus we zijn vanaf het najaar al een stock beginnen aanleggen. Op die manier zijn er zeker genoeg vaccins om iedereen een boosterprik te geven."

"De meeste vaccinatiecentra zijn de hele tijd operationeel gebleven, al was de activiteit daar een pak lager dan in de zomer. Er zijn ook enkele aanpassingen gebeurd, omdat sommige vaccinatiecentra zijn moeten verhuizen, omdat die zalen opnieuw in gebruik genomen moesten worden voor andere activiteiten. Dat was onder meer het geval met Gent Expo."

"We gaan nu in Vlaanderen opnieuw richting een 90-tal vaccinatiecentra. Met die capaciteit moet de derde vaccinatieronde haalbaar zijn, volgens de timing die het Overlegcomité heeft vooropgesteld."

"Absoluut", zegt Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatie. "Sinds september zijn we voor de derde prik gestart met de eerste groepen, onder meer de mensen met een immuunstoornis. In oktober zijn we gestart met de 85-plussers, en intussen is het merendeel van de 65-plussers ook uitgenodigd. De komende weken halen we vlot meer dan 200.000 vaccins."

"De opschaling zoals die voorzien was, verloopt vrij voorspoedig, op enkele vaccinatiecentra na, die door de verhuizing naar een andere locatie opnieuw het een en ander moeten inhalen. Het signaal dat we krijgen, is dat er overal zeer enthousiast gewerkt wordt."

" De timing die vooropgesteld wordt, zal zeker gehaald worden. De derde vaccinatieronde loopt volop voor de 65-plussers, en de uitnodigingen voor de groep die het Johnson & Johnson-vaccin heeft gehad vertrekken nu. Zij komen zeker dit jaar nog aan bod. We roepen mensen op om sowieso zo snel mogelijk op hun uitnodiging in te gaan."

"Vanaf volgende week starten we ook met een nieuwe vaccinatieronde voor de rusthuizen, en de meerderheid van de zorgverleners heeft ook al een uitnodiging gehad. Wie in het ziekenhuis werkt, zal daar zijn derde prik krijgen. Eerstelijnszorgers zoals huisartsen en specialisten, die moeten naar een vaccinatiecentrum, nog dit jaar."

"We houden er in onze planning rekening mee dat de mensen die twee prikken met het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen de volgende groep kunnen zijn. Zij zijn nog goed beschermd, maar een derde prik zal ervoor zorgen dat deze mensen extra beschermd zijn tegen een coronabesmetting. Maar de beslissing daarover moet nog vallen."

"Nadat de mensen met immuunstoornissen, de 65-plussers, de zorgverleners en de groepen die Johnson&Johnson en AstraZeneca-vaccins hebben gekregen hun derde prik hebben gehad, blijven er nog ongeveer drie miljoen Vlamingen over. Die groep zal opnieuw in dalende leeftijd worden uitgenodigd, zoals bij de eerdere vaccinatierondes.

"Leeftijd blijft een grote voorspellende factor: hoe ouder, hoe meer risico je loopt bij een coronabesmetting. Vanaf januari worden die uitnodigingen verstuurd, in de periode tot april zou dat gebeurd moeten zijn. Je krijgt de derde boosterprik trouwens best gemiddeld 6 maanden na de tweede prik, eerder heeft dat weinig zin."

"We wachten hiervoor op het advies van de Hogegezondheidsraad, maar we bereiden al een scenario voor de groep van 6-11 jaar voor, zodat we een plan hebben als de beslissing valt. Lagereschoolkinderen zijn ook zeker niet de grootste groep in de bevolking. We zouden hen kunnen uitnodigen vanaf januari. Een prik zou kunnen in een vaccinatiecentrum, maar we willen nog uitklaren wat er kan gebeuren op school via de CLB's bijvoorbeeld."

Beluister hier de antwoorden van Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatie over de derde prik:

Meest gelezen