Rechter oordeelt: Vooruit mag Vooruit blijven heten

De socialistische partij Vooruit mag haar naam behouden. Vier lokale Vooruit-lijsten krijgen ongelijk in hun verzet voor de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank in Brussel. Dat blijkt uit documenten die De Morgen kon inkijken.

De naamswijziging van SP.A naar Vooruit in de zomer van 2020 dreigde even op een nachtmerrie uit de draaien. Bijna meteen na de bekendmaking lieten zowel het Gentse kunstencentrum Vooruit als enkele lokale lijsten die onder dezelfde naam opkwamen, weten niet gediend te zijn van de nieuwe naam.

Vier lokale lijsten, uit Koksijde, Kortrijk, Tienen en Zwevegem, tekenden uiteindelijk juridisch verzet aan. Ze eisten dat de socialisten een andere naam zouden zoeken en vroegen de rechter een dwangsom tot 25.000 euro per dag dat voorzitter Conner Rousseau niet brak met Vooruit.

De socialisten leken altijd zeker van hun zaak, aangezien zij de eerste waren om de naam daadwerkelijk te registreren. De Nederlandstalige ondernemingsrechtbank in Brussel geeft hen daar nu gelijk in. Ook zegt de rechtbank dat de lokale partijen geen ondernemingen zijn, waardoor ze zich niet op de wetgeving inzake marktpraktijken kunnen beroepen.

Dat betekent dat de partij Vooruit haar naam kan blijven gebruiken. Bij de volgende lokale verkiezingen in 2024 zullen lokale afdelingen van de socialistische partij kunnen opkomen onder de naam Vooruit, ook op plaatsen waar voordien al een lijst met diezelfde naam actief was.

Meest gelezen