Videospeler inladen...

Rellen in Rotterdam na protest tegen coronamaatregelen: zeker 7 gewonden en 20 arrestaties bij "orgie van geweld"

In de Nederlandse stad Rotterdam zijn zeker zeven mensen gewond geraakt nadat een protest tegen coronamaatregelen gisteren uitgemond is in zware rellen. Burgemeester Aboutaleb spreekt van "een orgie van geweld". 

Bij de rellen in het centrum van Rotterdam vrijdagavond zijn zeker zeven mensen gewond geraakt en twintig arrestaties verricht. Dat werd duidelijk op een persconferentie van de Rotterdamse gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak van "een orgie van geweld" in het Rotterdamse centrum. Enkele honderden mensen waren samengekomen om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt. Daarbij krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn.

Een pak volk in het centrum van Rotterdam, ondanks pogingen van de politie om de menigte uit elkaar te drijven.

De protestactie ontaardde al snel in rellen, tussen manifestanten en politie. Er werd vuurwerk afgestoken, agenten werden bekogeld en wagens en spullen werden in brand gestoken. In de stad is er dan ook heel wat schade aangericht. Op verschillende plekken is er straatmeubilair vernield, naast winkeletalages en verkeersborden.

Tijdens de rellen loste de politie schoten en raakten meerdere mensen gewond. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. "Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken", zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten. Hoe de gewonden eraan toe zijn, is nog niet bekend. 

Ook een journalist raakte gewond, nadat hij belaagd was door de relschoppers. 

Ondanks de politie-interventie was er tot na middernacht nog veel volk op straat. Politie-eenheden uit het hele land werden opgetrommeld om de gemoederen te bedaren. Tot ver in de nacht was het centrum van Rotterdam afgesloten en was er een noodbevel van kracht. Mensen mochten bijvoorbeeld niet stilstaan op straat. Ook het station van Rotterdam was een hele tijd afgesloten.

Wie waren de relschoppers?

Wie de relschoppers waren, wordt nog volop onderzocht. Onder meer een groep supporters van de lokale voetbalploeg Feyenoord zou betrokken geweest zijn, melden Nederlandse media. 

De politie vraagt ook aan mensen die beelden hebben gemaakt van de rellen om die zeker te bezorgen via een online formulier.

Onder meer op deze beelden is de schade na de doortocht van de relschoppers goed te zien:

Normaal gezien zouden er vandaag ook in andere steden, zoals Amsterdam en Breda, nieuwe manifestaties doorgaan, maar in Amsterdam is de demonstratie intussen verboden.

Meest gelezen