Royals - Een echte "Spa Reine", onenigheid over "The crown" en was nieuwe talkshowpassage van Meghan Markle verstandig?

De broer en een vriendin van wijlen prinses Diana willen (toch) niet meewerken aan de hitserie "The crown". Nog in het Britse koningshuis werd er zenuwachtig uitgekeken naar de nieuwe talkshowpassage van Meghan Markle. En dichter bij ons hebben we nu ook echt een "Spa Reine" en worstelt prins Laurent met mondmaskers. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

"The crown": Diana's broer en vriendin haken af

De broer van wijlen prinses Diana heeft de makers van de Netflix-hitserie "The crown" wandelen gestuurd. Er was een aanvraag ingediend om te filmen op Althorp, het familielandgoed van de Spencers (foto's onder) waar Diana begraven ligt en broer Charles woont. Maar Charles is niet op de vraag van "The crown" ingegaan. "Eerlijk, ik kijk niet naar de serie. Nee, dank u", reageert hij bij BBC Breakfast.

In het vijfde seizoen van "The crown" speelt Elizabeth Debicki de rol van Diana die een vernietigend interview geeft over haar huwelijk met de Britse kroonprins Charles aan BBC-journalist Martin Bashir. Vorig jaar benadrukte Charles Spencer al dat "The crown" fictie is en dat vooral voor buitenlanders dat aspect moeilijk te snappen is. "Amerikanen vertellen me dat ze de serie gezien hebben en dat als een geschiedenisles ervaren. Maar dat is het niet."

Actrice Elizabeth Debicki als prinses Diana. (fotorechten: The crown/Twitter)

Vorige week raakte bekend dat Jemima Khan niet meer samenwerkt met "The crown". Khan was een vriendin van Diana en werd door producent Peter Morgan gevraagd om te helpen bij het script. "Het was belangrijk om de laatste jaren van mijn vriendin accuraat en met begrip weer te geven", lichtte ze eerder haar betrokkenheid toe. Maar het verhaal evolueerde blijkbaar niet zoals Khan het had opgevat en ze verzoekt nu Morgan om haar bijdrage te schrappen en wenst haar naam niet langer bij de eindgeneriek.

Prinses Diana en Jemima Khan in de jaren 90.

Het vijfde seizoen van "The crown" staat gepland voor november 2022. Prins Harry, Diana's jongste zoon, heeft geen problemen met "The crown". Voorlopig dan.

Hij vertelde aan presentator James Corden dat "The Crown" duidelijk fictie is: "Het geeft een vaag idee van hoe onze levensstijl is als royal, hoe we onder druk staan om onze plicht boven alles (zelfs boven familie) te plaatsen en wat de gevolgen daarvan zijn." Harry heeft zelf ook producties op stapel staan bij Netflix.  

Honderd jaar Spa (Reine)

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan Spadel in de provincie Luik. Spadel is een van de marktleiders in de Benelux voor mineraalwater, het bedrijf is bekend van het merk Spa. Aanleiding van het koninklijke bezoek is het 100-jarige bestaan van Spadel. Filip en Mathilde woonden een vergadering bij over duurzaam waterbeheer en biodiversiteit, en namen een kijkje bij de productielijnen.   

Bekijk hier de aankomst van Filip en Mathilde in de Luikse stad Spa:

Videospeler inladen...

Onze koningin had goed nagedacht over haar outfit en daagde op in een knalblauwe manteljurk met dito mondmasker. In combinatie met het iconische blauwe waterflesje is de link met "Spa Reine" ("reine" is Frans voor "koningin", red.) snel gelegd. Spa Reine is het meest verkochte water van het bedrijf met een slordige 280 miljoen liter.

Reine verwijst trouwens oorspronkelijk naar de Belgische koningin Marie-Henriette, de echtgenote van koning Leopold II die na de dood van hun enige zoon ging rouwen in Spa. Het lichtbruisende Spa Finesse komt dan weer van de gelijknamige waterbron "Marie-Henriette".

Het kuuroord in Spa lokte ook gasten als tsaar Peter de Grote en schrijver Victor Hugo die de heilzame werking van het water wilden ontdekken. Water bleek indertijd een wondermiddeltje tegen een ijzertekort.

"Laat" ging op zoek naar de bron van Spa Reine, bekijk het hier:

Videospeler inladen...

Meghan opnieuw in een talkshow

Na haar passage bij Oprah Winfrey is Meghan Markle, de hertogin van Sussex, op de sofa gaan zitten bij de Amerikaanse talkshowgastvrouw Ellen DeGeneres. Deze keer werd er met geen woord gerept over spanningen binnen de Britse koninklijke familie, integendeel: het werd een uitermate luchtig optreden.

Meghans praatte over haar audities als beginnende actrice, haar succesboek "The bench", haar strijd voor betaald ouderschapsverlof in de VS en wilde een paar details kwijt over haar gezinsleven in Californië met een verklede prins Harry, een dansende zoon Archie en dochter Lili die melktandjes krijgt. Net zoals bij Winfrey is DeGeneres een buurvrouw van Meghan en blijken de twee samen Halloween te hebben gevierd.

Michael Rozman/Warner Bros.

De hertogin stond erop om in de show met verborgen camera grappen uit halen. Dus stuurde DeGeneres Meghan op pad met oortjes om gênante instructies uit te voeren zoals squatten (hurkenbewegingen, red.) op naaldhakken en helende krachten etaleren op straat.

Bekijk hier hoe Meghan haar acteerkunsten nog eens bovenhaalt op commando van DeGeneres:

Meghan verraste ook (de ooit dakloze) Brittany die als kapster gratis het haar vlecht van kinderen wier ouders het financieel moeilijk hebben. Brittany vindt het belangrijk dat kinderen netjes naar school kunnen, zodat ze niet gepest worden. Haar initiatief is zodanig een succes dat ze een non-profitorganisatie wil opstarten en daar had Meghan oren naar: ze gaf Brittany een gift van 17.000 euro via Archewell, het liefdadigheidsplatform van de Sussexes.

In Amerika is Meghan de actrice uit "Suits". Het interview is hier minder controversieel
VS-kenner Michiel Vos in New York

Het optreden van Meghan lokt ook deze keer gemengde reacties uit. Ze zou zich alweer profileren als celebrity en dat bij DeGeneres die zelf al enige tijd onder vuur ligt. (Ex-)medewekers beschuldigen de presentatrice/diva ervan de werksfeer te verzieken.

VS-kenner Michiel Vos die in New York woont, noemt bij RTL Boulevard de keuze van beide dames voor elkaar geen slecht idee."Dag-televisie ligt Meghan wel en je merkt ook dat Ellen DeGeneres haar introduceert als activiste, niet als soort van voormalige prinses. In Amerika wordt Hollywood aanvaard: de meeste Amerikanen denken "wij vieren succes", terwijl de Britten "succes tolereren"", wijst Vos op de nuances.

"In Amerika is Meghan de actrice uit "Suits" die na een paar jaar mindere pr zichzelf mag heruitvinden. Dat is Hollywood. Een charmeoffensief mag." 

Laurents aangedampte brilglazen

Prins Laurent heeft op Koningsdag samen met zijn ouders koning Albert en koningin Paola het Te Deum in Brussel bijgewoond. Het viel op dat ruim 1,5 jaar na de uitbraak van COVID-19 Laurent nog altijd worstelt met een mondmasker. Een fan die buiten wachtte aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal maakte de prins bij vertrek erop attent dat hij zijn mondmasker verkeerd draagt (de neus onbedekt). 

Prins Laurent op het Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

Een terechtwijzing waarop Laurent meteen - en lichtjes geïnrriteerd - een antwoord klaar had. "Ik zie anders niets", reageerde hij. De prins doelde op aangedampte brilglazen.

Een gekend ongemak bij brildragers dat verholpen kan worden door bijvoorbeeld je glazen met afwasmiddel/zeep/azijn te reinigen zodat een beschermlaagje wordt gevormd. Let wel: niet naspoelen met water. Ontdek meer tips bij Radio 2 via deze link.

Bekijk hier de reactie van prins Laurent:

Meest gelezen