(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Piek in ziekenhuizen verwacht tussen eind november en midden december: in slechtste geval ruim 1.200 bezette IC-bedden

De piek van het aantal ziekenhuisopnames wordt tussen eind november en midden december verwacht. Dat blijkt uit de voorspellingen van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt. Viroloog Steven Van Gucht verwacht dat tijdens de piek zo'n 750 covidpatiënten intensieve zorg nodig zullen hebben. Maar het kunnen er ook veel meer zijn.

Er liggen momenteel 578 covidpatiënten op intensieve zorg en het cijfer lijkt nog niet meteen terug te gaan dalen. "We verwachten de piekbelasting in de ziekenhuizen ergens tussen eind november en midden december. En we verwachten dat deze hoog zal zijn", zei viroloog Steven Van Gucht vanmorgen op de persconferentie over de coronacijfers.

Van Gucht baseert zich daarvoor op voorspellingen die gemaakt zijn door onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt. "De hoogte van die piek zal afhangen van de mate waarin ieder van ons het aantal besmettingen kan afremmen."

Het meest gunstige scenario, met 640 covidpatiënten op intensieve zorg, lijkt erg onwaarschijnlijk
Viroloog Steven Van Gucht

Statistici kijken daarvoor naar het reproductiegetal, of de R-waarde (het getal dat aangeeft aan hoeveel mensen één besmet persoon het virus doorgeeft). De R-waarde bedraagt moment 1,12.

Als de R-waarde de komende week stabiel blijft en vanaf 21 november begint te dalen, voorspelt het model een piek van 750 bedden voor covid-patiënten op intensieve zorgen tegen begin december. Als die daling zich pas begin december doorzet, stijgt dat getal boven de 800.

"We hangen nu al een tijdje rond een R-waarde van 1,1. We kunnen dus verwachten dat we in het meest waarschijnlijke scenario uitkomen rond de 750 covidpatiënten op intensieve zorg", zegt Van Gucht. "Maar dat is natuurlijk zeer voorwaardelijk. Het kan ook zijn dat de R-waarde de komende dagen niet daalt of zelfs stijgt en dan schuiven we op richting het worstcasescenario."

Meer uitleg over de mogelijke scenario's door Steven Van Gucht in "Het journaal" van 13 uur:

Videospeler inladen...

In het worstcasescenario blijft het reproductiegetal verder stijgen. In dat geval zullen half december meer dan 1.200 bedden op de intensieve zorg bezet zijn. "Dat is vergelijkbaar met de belasting in de eerste golf en dat scenario moeten we absoluut vermijden", zegt Van Gucht. "Het zal ook moeilijk zijn om patiënten door te sturen naar het buitenland, want in onze buurlanden raken de ziekenhuizen ook steeds voller."

In het meest gunstige scenario zet het reproductiegetal vanaf 21 november een sterke daling in. In dat geval zouden er 640 coronapatiënten op intensieve zorg belanden. "Maar dat lijkt minder waarschijnlijk", aldus Van Gucht. "De verschillende scenario's tonen in elk geval aan dat we moesten ingrijpen."

Oostenrijk neemt drastische maatregelen om de vierde coronagolf te bedwingen. Uit cijfers blijkt dat de evolutie van die golf vergelijkbaar is met de situatie in ons land. Maar er zijn ook belangrijke verschillen. Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters legt het uit.

Videospeler inladen...

Meest gelezen