Grote vraag naar CO2-meters, maar tekort aan computerchips: "We kunnen veel minder toestellen aanbieden dan anders"

Het bedrijf Clics uit Wuustwezel dat onder meer CO2-meters maakt, kan de grote vraag niet meer aan. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Het bedrijf krijgt net zoals andere sectoren te maken met een wereldwijd tekort aan computerchips. Daardoor kan het een pak minder toestellen produceren dan normaal. Bestellingen voor het onderwijs krijgen bij Clics wel voorrang. "We blijven een speelgoedbedrijf en dan zijn kinderen onze prioriteit", zegt CEO Hedwig Van Roy.

Het bedrijf Clics is eigenlijk een producent van speelgoed, maar enkele maanden geleden is het op vraag van het VITO in Mol ook begonnen met de productie van CO2-meters. Bij de start van de coronacrisis maakte Clics ook al afneembare handvaten voor supermarktkarren. "We spelen graag in op de behoeften die er zijn en nu zijn dat de CO2-meters", zegt CEO Hedwig Van Roy. En zeker nu Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) de CO2-meters verplicht heeft in de klaslokalen, is er een enorm grote vraag naar de toestellen. 

Het bedrijf uit Wuustwezel kan die vraag niet meer bolwerken. "De componenten die we nodig hebben om nieuwe toestellen te maken, moeten allemaal uit China komen. Er is daar een enorm tekort dat ook in de auto-industrie voelbaar is", legt Van Roy uit in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

Beluister hier het gesprek met Hedwig Van Roy van het bedrijf Clics:

Radio 2

"Er wordt daarbij ook enorm geprofiteerd: wie het meeste biedt, krijgt de chips. Dat is een heel spijtige zaak", gaat Van Roy verder. "We proberen wel wereldwijd andere componenten te zoeken om aan de grote vraag te voldoen." Ook het VITO in Mol helpt bij die zoektocht, want zij doen het technologische onderzoek voor de CO2-meters die bij Clics gemaakt en verdeeld worden.

We proberen op alle vragen in te gaan, maar we geven voorrang aan de klaslokalen

CEO Hedwig Van Roy, Clics

Kinderen krijgen prioriteit

Het tekort aan chips zal nog zeker enkele maanden duren. Tot er een oplossing is, kan het bedrijf een pak minder toestellen aanbieden en moet het een deel van de bestellingen weigeren of uitstellen. "We kopen zoveel mogelijk onderdelen en we doen wat we kunnen. We proberen op alle vragen in te gaan, maar met mate. Daarbij geven we ook voorrang aan de klaslokalen, want kinderen zijn onze eerste prioriteit", zegt de CEO van het speelgoedbedrijf. 

De CO2-meters van Clics zijn ook ontworpen met een speciale focus op kinderen. Ze zien er heel anders uit dan de normale meters die bijvoorbeeld in de horeca te zien zijn. Het gaat om eenvoudige huisjes die groen of rood oplichten, afhankelijk van de gemeten waarden. "We willen vooral voor kinderen duidelijk maken wanneer het veilig is en wanneer niet. Dat kan niet simpeler dan met kleuren", zegt Van Roy. 

Meest gelezen