Verschillende Brusselse gemeenten urenlang in het donker als gevolg van stroomstoring

Verschillende Brusselse gemeenten hebben vrijdagavond een tijdlang zonder stroom gezeten. De storing werd veroorzaakt nadat een hoogspanningskabel tijdens graafwerkzaamheden werd geraakt. Volgens netbeheerder Sibelga was de storing opgelost rond 1 uur vannacht. 

Grote delen van de Brusselse gemeenten Ganshoren, Koekelberg, Jette en Laken waren vrijdagavond getroffen door een stroompanne. De problemen werden omstreeks 19.25 uur vastgesteld door netbeheerder Sibelga, omstreeks 1 uur vrijdagnacht was de stroomvoorziening overal hersteld.

De oorzaak van de stroompanne ligt bij een incident dat zich vrijdagochtend al voordeed, zegt Sibelga. "Door graafwerkzaamheden door een derde werd een kabel van Elia geraakt", klinkt het. "Elia is de beheerder van het hoogspanningsnet, die Brussel bevoorraadt via 48 hoogspanningsposten. Vanuit deze hoogspanningsposten neemt Sibelga het over om de stad van stroom te voorzien. Dit defect werd onmiddellijk opgevangen door een reservekabel van Elia."

Vrijdagavond deed zich dan een defect voor op die reservekabel, waardoor één van de hoogspanningsposten zonder stroom is komen te vallen. 

"Daardoor worden alle achterliggende hoogspanningscabines die delen van de gemeenten Koekelberg, Ganshoren, Jette en Laken van elektriciteit voorzien, niet meer bevoorraad. Ondertussen hebben de technici van Sibelga al een aantal delen van de getroffen zone via schakelingen weer van stroom kunnen voorzien. Prioriteit werd gegeven aan de ziekenhuizen, waaronder het UZ Jette."

Sibelga schakelde daarop in de verschillende getroffen wijken stapsgewijs de stroom opnieuw in. Rond 22.30 uur had ongeveer de helft van de getroffen klanten weer stroom, en om 00.59 uur was de panne opgelost, zegt de netbeheerder op zijn website.

Delen van Jette, Koekelberg, Ganshoren, Evere en Sint-Agatha-Berchem werden door de stroomstoring getroffen. Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, liet via Twitter weten dat het noodcircuit van het ziekenhuis op volle toeren draaide, waardoor er van uitval geen sprake was. 

Meest gelezen