ImageGlobe

Verdien je minder dan 2.500 euro bruto? Dan heb je vanaf volgend jaar recht op een jobbonus

Meer dan 700.000 werknemers in Vlaanderen zullen eind volgend jaar een jobbonus krijgen. Dat is een extraatje van maximaal 600 euro per jaar voor wie minder dan 2.500 euro bruto per maand verdient. Met de jobbonus wil de Vlaamse regering het verschil tussen werken en niet-werken groter maken. De jobbonus is een van de vier arbeidsmarktmaatregelen die de Vlaamse regering vandaag principieel heeft goedgekeurd.

De Vlaamse jobbonus is een van de grote beloftes in het regeerakkoord van de regering-Jambon. Werken moet meer lonen en het verschil tussen werken en niet-werken moet groter worden, is de filosofie achter de maatregel. 

Concreet zullen vanaf eind 2022 ruim 716.000 werknemers met een brutoloon onder de 2.500 euro per maand een bonus ontvangen.“Het gaat best over veel mensen: een kwart van de werknemers”, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Ze denkt hierbij bijvoorbeeld aan huishoudhulpen, kinderbegeleiders, kassapersoneel: “Mensen die heel zinvolle jobs doen en waarvan de Vlaamse regering vindt dat ze een financieel duwtje in de rug kunnen gebruiken om hun werk werkbaar te houden."

Het bedrag van de bonus daalt naargelang het brutoloon hoger is. Concreet: wie minder dan 1.800 euro bruto verdient, ontvangt het maximum van 600 euro netto, wie 2.500 euro bruto verdient, ontvangt nog 20 euro.

Starters- en transitiepremie

Naast de jobbonus voor werknemers zullen ook werknemers met een laag inkomen die ondernemer worden een jobbonus+ of starterspremie ontvangen. Die premie moet het ondernemerschap stimuleren. Ruim 12.000 startende  ondernemers zouden twee keer een premie van 600 euro kunnen krijgen.

Verder wordt de transitiepremie, de premie die werkzoekenden moet stimuleren om zelfstandige in hoofdberoep te worden, uitgebreid.

Doelgroepkorting

Zoals ook aangekondigd in de Septemberverklaring maakt de Vlaamse regering de doelgroepkorting voor oudere werknemers, de vermindering van de werkgeversbijdrage aan de sociale zekerheid, wel selectiever. 

Door de stijgende werkzaamheidsgraad bij 55-plussers wordt de leeftijd voor het ontvangen van de korting geleidelijk opgetrokken van 58 jaar naar 61 jaar in 2024.

Meest gelezen