Foto: Beeldbank Onroerend erfgoed Vlaanderen

Verroeste Antwerpse havenkraan uit de jaren '50 wordt gerestaureerd

Een oude elektrische havenkraan, die aan een dok in Antwerpen staat, zal gerestaureerd worden. Daar maakt Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zo'n 53.000 euro voor vrij. De kraan maakt deel uit van een collectie havenkranen van het MAS en is in slechte staat.

De havenkraan 347 IA staat aan het tweede havendok aan de Vosseschijnstraat in Antwerpen. Ze dateert van 1953-1954 en is er niet goed aan toe. "Verschillende delen van de elektrische kraan 347 IA zijn aan het doorroesten”, laat minister Diependaele weten in een persbericht. “Verf bladdert af door verontreinigde lucht op de locatie waar de kraan heel lang heeft gestaan. De kraan wordt volledig ontroest, hersteld en de tegengiek wordt geschilderd. Ook het zinken dak van de cabine wordt vervangen.”

De kraan maakt deel uit van een collectie havenkranen van het MAS en is een goed voorbeeld van hoe havenkranen vroeger werden gebouwd, en hoe ze werkten. De kranen waren erg belangrijk voor de ontwikkeling van de Antwerpse haven. Vrijwilligers geven rondleidingen langs de havenkranen, vaak zijn dat vroegere medewerkers van het kranenbedrijf van Port of Antwerp. 

Foto: Beeldbank Onroerend erfgoed Vlaanderen

Meest gelezen