Weddingplanner Liesbeth uit Aarschot: "Een openingsdans met een mondmasker vind ik zielig"

Binnenkort heeft weddingplanner Liesbeth Patteet uit Aarschot nog een huwelijksfeest op de agenda staan. Maar dat zal één van de laatsten van dit jaar zijn. Op privéfeesten met meer dan 50 gasten binnen en 100 buiten is vanaf volgend weekend een coronapas nodig en moet er een mondmasker gedragen worden. "Een koppel kan door het mondmasker niet eens een kus geven tijdens de openingsdans", zegt ze.

Zelf zit Liesbeth momenteel in quarantaine omdat haar dochter corona heeft, maar ze volgt de coronarichtlijnen nauwgezet. Maar het koppel waar ze het huwelijk voor plant, is niet echt gelukkig met de verstrengde coronamaatregelen.

“Het mondmasker tijdens een openingsdans is heel jammer. Het koppel dat op 10 december huwt is er niet happy mee”, zegt weddingplanner Liesbeth Patteet in Start Je Dag op Radio 2-Vlaams Brabant. “Ik snap het niet zo goed, het zijn toch mensen die al samenwonen en ook samen naar huis gaan?” Als enig koppel op de dansvloer had dat misschien een uitzondering kunnen zijn, maar helaas: “Het is ook voor de foto’s niet zo fijn, en ik vind het zielig als je mekaar een kus wil geven door een mondmasker. Dat huwelijk is nu al drie maal verzet, maar ze gaan het laten doorgaan omdat ze kunnen dansen, al is het dan wel met een mondmasker. ”

Ook de creativiteit van Liesbeth wordt op de proef gesteld: “Het is veranderd van een zomer- naar een winterhuwelijk. Iedereen moet een coronapas kunnen voorleggen, dus het gaat ook allemaal iets langer duren vooraleer we 120 gasten binnen hebben. Die scanning gaan we zelf doen. En dan moet iedereen nog een mondmasker dragen wanneer ze zich bewegen, ook daar kijken we op toe.”

Het regende eind oktober annulaties met dertien op één dag. Twee dagen later waren er vijf annulaties.

Liesbeth Patteet, weddingplanner

Met de verstrengde coronamaatregelen merkt Liesbeth dat koppels hun huwelijksfeest nu massaal annuleren. Het is ondertussen al de zoveelste keer: “We hebben een korte heropstart gehad, ik heb in oktober nog vier feesten moeten organiseren die zijn kunnen doorgaan. Maar het regende eind oktober annulaties met dertien op één dag. Twee dagen later waren er vijf annulaties. Dat is niet leuk, we herorganiseren ons en we gaan tafels herschikken. Wat moet je anders doen? Roeien met de riemen die je hebt.”

Het is geen goed jaar voor wie in de evenementensector werkt: “Ik ben een eeuwige optimist”, zegt Liesbeth. “Ik heb ook koppels die niet meer huwen en het na drie keer gehad hebben, die voor de wet zijn getrouwd en waarvoor het feest niet meer hoeft. En dat is natuurlijk, om het zo te zeggen, niet zo goed voor mijn zaak.”

Meest gelezen