Radio 2

Publiek draagt amper mondmaskers tijdens voetbalwedstrijd KV Mechelen – Club Brugge, ondanks oproep

Hoewel KV Mechelen zijn supporters had gevraagd om met mondmasker naar de wedstrijd tegen Club Brugge te komen kijken, koos de overgrote meerderheid ervoor dat niet te doen. Officieel is een mondmasker bij sportwedstrijden pas sinds vandaag verplicht en velen wilden blijkbaar nog een keer zonder masker het stadion in.

Landskampioen Club Brugge heeft gisteren verloren tegen KV Mechelen op de 15e speeldag in de Jupiler Pro League. Het werd 2-1 in het AFAS Stadion in Mechelen. 

Het dragen van een mondmasker was nog niet verplicht tijdens de wedstrijd, maar KV Mechelen had wel een oproep gedaan om een mondmasker te dragen, vertelt supporter Andy. "De club heeft dat opgeroepen via sociale media en mail. Daar hebben we respect voor, dus dragen we een masker. Het is niet even leuk, maar het is nog altijd beter dan wedstrijden zonder publiek.” Andy was een van de weinige supporters die met mondmasker op de tribune de match volgde. Tijdens het verplaatsten naar de uitgangen, waren er wel meer mensen die een mondmasker droegen.

Sensibiliseren is het belangrijkste. Onze oproep was dan ook om je mondmasker mee te nemen, want dit is de nieuwe realiteit

Gert Van Dyck, KV Mechelen

“We hebben die oproep vooral gedaan om de mensen te sensibiliseren, er was dan ook nog geen verplichting”, vertelt Gert Van Dyck van KV Mechelen. “We hebben geen controles gedaan, er was ook nog geen wettelijke basis om het mondmasker te verplichten. Het is vooral de boodschap om een mondmasker mee te nemen, want dit gaat de nieuwe realiteit worden. Bij een overwinning is het natuurlijk altijd moeilijk om je masker te dragen. Mensen zijn gelukkig en willen het vieren. Een mondmasker wordt dan niet veel opgezet", aldus Van Dyck.

Covid Safe Ticket en mondmasker

Niet iedereen is fan van het dragen van een mondmasker. "We vinden het een zinloze regel. We zitten nog steeds in de buitenlucht, dat is toch veilig? We hebben zeker geen schrik om hier besmet te raken. Als we het moeten krijgen, dan is het zo”, vertellen Luc en Matthias. "Ik heb mijn mondmasker opgehad tot aan de controle van het Covid Safe Ticket. Vanaf dan ga ik ervan uit dat het veilig genoeg is om het af te zetten", zegt supporter Hannelore.

Liever met mondmasker dan zonder publiek

Supporter Ruben

"Met de huidige besmettingscijfers ben ik toch wat ongerust", vult Ruben aan. Hij kwam met mondmasker naar de match kijken. "Dat de mondmaskers opnieuw verplicht worden, vind ik dan ook een goede regel. Het is beter dan te moeten spelen zonder publiek, zeker nu KV het zo goed doet. Het zou zonde zijn om opnieuw voor een leeg of gedeeltelijk gevuld stadion te moeten spelen."

Meest gelezen