Bilzen, Hoeselt en Riemst leren 252 jongeren veiliger rijden: "Slaag je, krijg je korting op autoverzekering"

In Bilzen, Hoeselt en Riemst leren meer dan 250 jongeren veiliger rijden. De politiezone is er samen met de gemeentes een slipcursus gestart voor jonge autobestuurders van 18 tot 23 jaar. "We willen dat ze kunnen anticiperen als ze bijvoorbeeld in de sneeuw terechtkomen", luidt het bij Elien Severens, jeugdconsulent Riemst. "En wie zijn rijvaardigheidsattest behaalt, krijgt korting op zijn autoverzekering."

In Bilzen, Hoeselt en Riemst kennen de slipcursussen voor jongeren een groot succes. Initieel waren er twaalf cursusdagen gepland. "Die waren meteen volzet dus hebben we er twee extra dagen aan toegevoegd", zegt Elien Severens, jeugdconsulent Riemst. In totaal zullen dus 252 jongeren veiliger leren rijden.

De cursus duurt vier uur. Eerst volgen de jongeren een half uur theoretische les en nadien gaan ze met een rijinstructuur het terrein op. Ze trainen rond slipvaardigheid, ontwijkmanoevres en sturen. "We vinden het belangrijk dat ze voorbereid zijn op ongewone situaties in het verkeer", vertelt Severens. "Wat moet je bijvoorbeeld doen als je in de sneeuw terechtkomt en begint te slippen? Die zaken leer je niet op een gewoon rijexamen."

Rijvaardigheidsattest

Nadien volgt er een grondige evaluatie. Wanneer de jonge bestuurder daarop slaagt, krijgt die een rijvaardigheidsattest. Daarmee kunnen ze bij enkele verzekeringsmaatschappijen een korting van 10 tot 15 procent krijgen op de autoverzekering.

Momenteel staan er nog veel jongeren op de wachtlijst. "De aanvragen blijven binnenkomen. Voor dit jaar zit de planning vol, maar we bekijken hoe we dit naar volgend jaar verder kunnen aanpakken", aldus Severens.

Meest gelezen