Wintergloed 2020
Stad Brugge

Kerstmarkt en Wintergloedwandeling in Brugge gaan door, maar wel met mondmaskers en andere maatregelen

De kerstmarkt in Brugge gaat door. Dat heeft burgemeester Dirk De fauw (CD&V) beslist. De kerstmarkt start volgende week vrijdag en bevindt zich op drie verschillende plaatsen in Brugge: op 't Zand, het Simon Stevinplein en de Markt. "Die plaatsen zullen afgesloten worden. Iedereen moet een Covid Safe Ticket hebben om toegelaten te worden. Daarnaast moeten de bezoekers ook een mondmasker dragen."

Brugge heeft groen licht gegeven aan de organisatie van de kerstmarkt. "Al zijn er wel een aantal beperkende maatregelen", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). "De plaatsen waar de kraampjes staan, zullen afgesloten worden. Om toegang te krijgen heb je een Covid Safe Ticket nodig. Los daarvan moeten de bezoekers ook een mondmasker dragen als ze rondwandelen op de kerstmarkt. Enkel wanneer je neerzit en iets consumeert, mag het mondmasker af."

Om alles in goede banen te leiden is de stad nog op zoek naar vrijwilligers. "Bruggelingen die zin hebben om alles veilig te laten verlopen, mogen zich melden bij de vrijwilligerscentrale van de stad. We hebben nog heel wat mensen nodig, omdat de verplichting van een Covid Safe Ticket pas laat genomen is", gaat de burgemeester voort."

Wintergloed: mondmasker verplicht

Ook Wintergloed, de magisch verlichte stadswandeling, gaat door. Bezoekers moeten langs het parcours wel een mondmasker dragen. "We gaan geen Covid Safe Ticket vragen. Dat is onbegonnen werk. Het parcours is 4 kilometer lang en loopt door heel de binnenstad. Een toegangscontrole is moeilijk te organiseren, omdat er ook heel wat mensen langs het parcours wonen en werken. We zien Wintergloed dus niet als een evenement, maar als een openluchtwandeling."

Brugge neemt wel maatregelen om geen ophoping van mensen te krijgen. "Raamverkoop is verboden. Bezoekers die iets willen eten of drinken, moeten op het terras van een horecazaak gaan zitten of binnengaan. Al wandelend iets consumeren, is dus verboden", zegt De fauw. "Vorig jaar waren de horecazaken tijdens Wintergloed verplicht gesloten, maar mochten ze wel raamverkoop organiseren. Nu is het net omgekeerd."

Wintergloed start op 26 november 2021 en duurt tot 9 januari 2022.

Wintergloed 2020
Stad Brugge

Meest gelezen