Anderlecht en Koekelberg beschermen kerstbomen met chemisch goedje tegen brand, Molenbeek spuit ze nat

Anderlecht en Koekelberg behandelen de kerstbomen die in de komende periode de straten sieren met een chemische stof zodat ze niet gemakkelijk in brand kunnen worden gestoken. Sint-Jans-Molenbeek spuit de bomen dan weer nat om dat te verhinderen.

Op oudejaarsnacht 2015 is de kerstboom op het Raadsplein in Anderlecht in brand gestoken door vandalen. Sindsdien heeft de Brusselse gemeente maatregelen genomen: de kerstbomen worden ingespoten met het chemisch product Ajax Flamelock 433F. "Door dit product is het onmogelijk om de kerstboom nog in brand te steken", zegt schepen van Evenementen, Guy Wilmart (PS). "De voorbije jaren waren er nog verschillende pogingen om de bomen in brand te steken, maar dat is niet gelukt. Het kost wel wat om het product aan te brengen, maar dat nemen we er graag bij." 

Natspuiten

In de gemeente Koekelberg wordt dezelfde techniek toegepast. Daarnaast heeft de gemeente beslist dat in de buurt van elke kerstboom een brandblusapparaat aanwezig moet zijn. In Sint-Jans-Molenbeek hebben ze dan weer een andere methode toegepast na de vele brandstichtingen de voorbije jaren tijdens de nacht van oud naar nieuw. “Indien het niet geregend heeft op 31 december sproeien we al onze kerstbomen eens goed nat zodat ze niet gemakkelijk in brand kunnen vliegen”, zegt Rachid Barghouti, kabinetschef van burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Meest gelezen