Dollars vallen massaal uit geldtransportwagen op snelweg in VS, geldgraaiers blokkeren verkeer 2 uur lang 

"Als je geld hebt opgeraapt, raden we je ten stelligste aan het terug te geven. We werken aan deze zaak samen met de FBI." De wegpolitie van de Amerikaanse staat Californië windt er geen doekjes om na de 2 uur durende chaos die ontstond toen een geldtransportwagen bankbiljetten verloor. 

Op een snelweg in San Diego viel gisteren een deur open van een gepantserde geldtransportwagen waarna duizenden bankbiljetten ronddwarrelden. Automobilisten stopten midden op de weg om hun zakken te vullen met het geld. 

Op video's die op sociale media geplaatst werden, is te zien hoe mensen dolenthousiast over de rijbaan lopen, het geld minutieus oprapen en zelfs dollars in de lucht gooien om te vieren.

Bekijk hier de chaos op de weg (en de waanzinnige vreugde):

De politie rekende de mensen in die het geld opgeraapt hadden:

Videospeler inladen...

48 uur bedenktijd

De vreugde na het graaifestijn kan echter van korte duur zijn. De politie roept iedereen op de biljetten terug te geven en waarschuwt dat de videobeelden gebruikt zullen worden om dieven op te sporen. De wegpolitie werkt samen met de inlichtingendienst FBI om nummerplaten na te trekken en mensen te identificeren. Iedereen krijgt 48 uur de kans het geld terug te brengen. Indien dat niet gebeurt, dreigt een strafrechtelijke aanklacht. "Het is verleidelijk, maar het is jouw geld niet", klinkt het.

Het is verleidelijk, maar het is jouw geld niet

politie San Diego

Hoeveel geld de transportwagen juist kwijtraakte, is niet bekend. Het gaat om duizenden dollars die in pakketjes zaten. Een man en een vrouw werden ter plekke in de boeien geslagen. Ze blokkeerden de snelweg: ze konden niet wegrijden, want ze hadden zichzelf buitengesloten. Het duo vergat zijn sleutel in de auto.

Geldgraaiers in Zedelgem kregen werkstraf

Het Amerikaanse verhaal heeft een beetje weg van de "geldgraaiers" uit Zedelgem in West-Vlaanderen zo'n 8 jaar geleden. Toen gooiden dieven bij een achtervolging een kluis op straat om de politie af te schudden. De kluis sprong open en voorbijgangers pikten een graantje mee.

De lokale politie kon 450.000 euro recupereren. Maar er zat méér in de brandkast: nog een half miljoen bleek vermist. De burgemeester lanceerde een oproep in de hoop mensen met wroeging te overtuigen. De zaak verdeelde de inwoners als het ware in twee kampen, de graaiers en niet-graaiers. 

Anonieme buurtbewoners tipten de politie en een echtpaar uit Koekelare kon geklist worden. Zij hadden naar eigen zeggen 100 euro gestolen en riskeerden tot 2 jaar cel. De rechter legde hen uiteindelijk een werkstraf van 50 uur op.

Meest gelezen