Coronablog - Vakbond dreigt met harde acties tegen vaccinatieplicht in de zorg, 35.000 mensen betogen in Wenen

Een Franstalige overheidsvakbond dreigt met harde acties in Brussel en Wallonië tegen de vaccinatieplicht in de zorg. In Wenen zijn 35.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de algemene vaccinatieplicht in Oostenrijk. Volg hier alle updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

35.000 mensen betogen in Wenen tegen verplichte vaccinatie

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn vandaag 35.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de verplichte vaccinatie. Dat blijkt uit nieuwe schattingen van de politie.

De stemming was volgens de politie grimmig. De politie, die met 1.300 manschappen ter plaatse kwam, pakte amokmakers op. Sommige demonstranten gooiden met flessen naar de politie.

Vrijdag kondigde de Oostenrijkse kanselier Alexander Schellenberg een nieuwe lockdown af om de stijging van de coronabesmettingen snel af te remmen. Op middellange termijn legt Oostenrijk de verplichte vaccinatie tegen COVID-19 op. Voor gevaccineerden en mensen die van de ziekte herstelden, zal de lockdown uiterlijk op 13 december eindigen. Niet-gevaccineerden moeten na die datum nog verplicht in lockdown blijven. Oostenrijk zal ook de vaccinatie verplichten vanaf februari volgend jaar.

De rechtse partij FPÖ had opgeroepen tot protest. Volgens partijleider Herbert Kickl, die momenteel zelf besmet is met het coronavirus, is Oostenrijk op weg om een "dictatuur" te worden.

Tienduizenden demonstranten verzamelden vanmiddag in het centrum van Wenen. Ze zwaaiden met spandoeken en scandeerden slogans tegen de "coronadictatuur". "Het is niet normaal dat onze rechten worden afgenomen", aldus een demonstrante.

Verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel: vakbond dreigt met harde acties

De Franstalige overheidsvakbond CSC Services publics dreigt met harde acties in de Brusselse en Waalse ziekenhuizen na het akkoord binnen de regering over een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel.

Het federale kernkabinet is het gisteren eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg.  Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon.

Het akkoord voorziet in een soort achterpoortje in vergelijking met een eerder regeringscompromis. Zorgpersoneel dat dat voor 31 maart schriftelijk aangeeft, kan dus ook gewoon geschorst worden. Dan valt men zonder loon of uitkering, maar blijft het arbeidscontract wel bestaan.

Maar volgens de overheidsvakbond gaat het nauwelijks om een verbetering. "Waarom moet aan niet-vaccinatie een sanctie worden verbonden?", aldus nationaal vakbondssecretaris Véronique Sabel.

CSC Services publics had eerder een stakingsaanzegging ingediend voor de Brusselse en Waalse  ziekenhuizen. Die aanzegging gaat maandag in en geldt voor een hele week. De vakbond dreigt nu met nog "hardere acties", en zegt te zullen blijven mobiliseren tegen de maatregel.

Een op de drie gecontroleerde loten mondmaskers blijkt vervalst te zijn

archief VRT

Een derde van de gecontroleerde loten mondmaskers wordt in beslag genomen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie en staat in de kranten van Mediahuis. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis al 6,7 miljoen mondmaskers in beslag genomen in ons land. Het gaat zowel om stoffen als chirurgische mondmaskers die niet aan de vereisten voldoen. 

Uit de controles van de Economische Inspectie blijkt dat vele miljoenen mondmaskers ons land binnenkomen die helemaal niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Sinds het begin van de coronacrisis hebben de inspectiediensten al 241 zendingen laten blokkeren. Op een totaal van 719 controles betekent dat dus dat er in 30 procent van de gevallen sprake was van vervalste modellen.

Het gaat zowel om chirurgische maskers als om stoffen mondmaskers. De FOD Economie waarschuwt om goed na te gaan wat je koopt. "Het is essentieel dat die mondmaskers, hoe je ze ook gebruikt of van waar ze ook komen, toch een adequaat beschermingsniveau bieden", zegt Lien Meurisse van de FOD Economie.

Bij chirurgische maskers moet bijvoorbeeld het CE-label op de verpakking staan. Dat betekent dat producenten zich moeten aanmelden en dat hun producten moeten gecertificeerd worden binnen Europa. Maar dat label wordt vaak vervalst.

CHECK - Hoe regionieuws over ziekenhuis in Antwerpen wereldwijd vaccintwijfel zaait

Een kort nieuwsitem over het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen beroert online de gemoederen. In de reportage vertelt hoofdarts Kristiaan Deckers dat de meerderheid van de bedden op intensieve zorg door gevaccineerden is ingenomen. Dat het voornamelijk om mensen met onderliggende aandoeningen gaat, is weggelaten. Ook niet vermeld: het item ging helemaal niet over vaccinaties. 

Lees meer in dit artikel:

Eindejaarscorrida Leuven geannuleerd

De jaarlijkse Eindejaarscorrida in Leuven zal ook dit jaar niet plaatsvinden. Dat heeft de organisatie zelf aangekondigd op haar website. "Ondanks alle inspanningen (?) heeft de stad Leuven alsnog beslist om de Eindejaarscorrida niet te laten doorgaan", schrijft de organisatie. Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer in dit artikel:

Cloet wil termijn op schorsing zorgpersoneel zetten

Margot Cloet van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro vindt het jammer dat er geen termijn staat op de schorsing voor zorgpersoneel, dat zich niet wil laten vaccineren. Werknemers in de zorgsector, die op 1 april nog niet gevaccineerd zijn, zullen hun arbeidsovereenkomst automatisch verbroken zien en meteen terugvallen op een volledige werkloosheidsuitkering.

Tenzij - en dit is nieuw ten opzichte van het vorige akkoord over de verplichte vaccinatie in de zorg - die werknemers voor 31 maart vragen om de arbeidsovereenkomst toch te behouden. Dan wordt het contact geschorst en krijgt de werknemer geen loon of uitkering, maar blijft de band wel behouden met de werkgever.

Margot Cloet wil dat op zo’n schorsing ook een termijn komt. “Bijvoorbeeld een periode van zes maanden, anders blijven werkgevers met een onzekerheid zitten.”

Australian Open bevestigt: vaccin nodig om mee te mogen doen, druk op Djokovic stijgt

Alle tennisspelers en -speelsters die in januari aan de Australian Open deelnemen, moeten gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft toernooihoofd Craig Tiley bevestigd. Het is zo nog maar de vraag of 9-voudig kampioen in Melbourne Novak Djokovic zal meedoen. De Servische nummer 1 van de wereld weigerde tot nu te zeggen of hij al dan niet is ingeënt.

Lees meer in dit artikel:

Moet je getest worden op het coronavirus? Voortaan krijg je automatisch een afwezigdheidsattest

Wie zich moet laten testen en via de website mijngezondheid.belgie.be een code ontvangt, zal voortaan ook automatisch een attest voor de werkgever krijgen tot het resultaat van de test bekend is. Dat heeft de regering beslist. De maatregel komt er om de huisartsen te ontlasten van administratieve taken. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in "De ochtend" op Radio 1. 

"Onze huisartsen gaan eronder door. Vanaf nu zal je automatisch een attest krijgen voor je werkgever om 36 uur afwezig te zijn. Je moet dus niet meer naar de huisarts bellen voor een ziektebriefje."

Vandenbroucke roept ook op om de huisarts alleen te contacteren als je ziek bent, en voor administratieve vragen de antwoorden elders te zoeken.

De coronacijfers op een rij gezet

Er worden op weekbasis nu elke dag gemiddeld 12.054 besmettingen vastgesteld in ons land. Dat aantal blijft stijgen, net als het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames. Er liggen nu 2.957 mensen in het ziekenhuis, van wie 603 op intensieve zorg, en dat aantal ligt dus fors boven de alarmdrempel van 500.

Bekijk hier alle cijfers en grafieken in detail:

Welke nieuwe maatregelen gelden? Overloop ze hier

Om 7 uur vanochtend zijn in ons land de nieuwe coronamaatregelen ingegaan. Mondmaskers worden binnen opnieuw de norm op veel plaatsen. Ze zijn vanaf nu ook verplicht voor kinderen vanaf 10 jaar. In discotheken mogen de mondmaskers wel af, maar dan moeten klanten een coronapas voorleggen, én de uitbater moet iedereen voor het binnengaan een zelftest laten doen. 

Een overzicht van de maatregelen vind je hier:

Meest gelezen