fotodp.be

Historisch schip Ortelius komt aan in Doel voor renovatie na hachelijke tocht door Liefkenshoektunnel

Het historische schip Ortelius is verhuisd van de Droogdokkensite in Antwerpen naar het dorp Doel in Oost-Vlaanderen voor renovatie. Dat was geen eenvoudige klus, want het vaartuig is 23 meter lang. Vooral de tocht door de Liefkenshoektunnel was moeilijk

De Ortelius is een historische schooltjalk. Pieter Ghysels is de eigenaar van het schip. Hij kocht het schip in 2020 van de stad Antwerpen voor een symbolische euro. Het lag voordien op de Droogdokkensite in Antwerpen. Nu ligt het in Doel voor renovatie. “Ik heb de gemeenschap van Doel zo zot gekregen dat we hier het 23 meter lange schip mogen droppen”, vertelt Ghysels. “Nu hebben we nog de ontzettend grote opdracht om het schip te herstellen.”

Het schip van Antwerpen naar Doel transporteren was een echt huzarenstukje

Pieter Ghysels, eigenaar Ortelius

Het transport van het schip was niet makkelijk. “Het hier in Doel krijgen heeft in totaal een jaar geduurd om alles te organiseren. Het was een echt huzarenstukje. Het schip is een platbodem, dat wil zeggen dat het geen kiel heeft. Je kan het wat vergelijken met een badkuip. Oorspronkelijk was het een éénmaster, nu heeft het twee masten. Het schip weegt 86 ton en is 4 meter hoog. Dat door de Liefkenshoektunnel krijgen was dus een enorme opdracht”, vertelt Ghysels. Er moest hiervoor zelfs een stuk van de stuurhut worden afgezaagd.

www.fotodp.be

Bekijk hier enkele journaalbeelden uit 1998, met de Ortelius in duidelijk betere conditie, op het Antwerpse Havenfestival:

Videospeler inladen...

Doel toegankelijker maken

De eigenaar van het schip en de inwoners van Doel hopen dat het schip bijdraagt aan het verbeteren van het “spookdorp” imago. “Met dit project willen we het ramptoerisme in Doel omschakelen naar cultuurtoerisme. Veel mensen komen wandelen in het bijna volledig verlaten dorp, maar ze kunnen nu ook het schip bewonderen. Ons atelier is altijd open voor bezoekers. Met het schip willen we Doel toegankelijker maken”, vertelt Ghysels.

“Het schip is van Antwerpen naar Oost-Vlaanderen verplaatst. Maar het blijft wel vlak bij de Schelde liggen”, vertelt Ghysels. Wanneer de restauratie van het schip klaar is, valt moeilijk te bepalen. “We hangen af van onze vrijwilligers. Ik denk dat het toch nog minstens 2 jaar zal duren.”

www.fotodp.be
www.fotodp.be
fotodp.be
fotodp.be
fotodp.be
kasto80

Meest gelezen