CHRISTOPHE KETELS / BELGAIMAGE

Gent zegt alle eindejaarsevenementen af: geen Winterfeesten, intrede van de Sint of nieuwjaarsreceptie

Stad Gent annuleert alle eindejaarsevenementen. Dat bevestigt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) aan VRT NWS. Het gaat onder meer om de Winterfeesten, de intrede van Sinterklaas, het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsreceptie.

Omdat de coronacijfers blijven stijgen, is in Gent vanmiddag de stedelijke crisiscel samengeroepen. Die heeft beslist om de grote eindejaarsevenementen in de Arteveldestad af te gelasten.  

"Het is bijzonder jammer, en het is een heel moeilijke beslissing geweest", zegt burgemeester Mathias De Clercq gelaten. "Maar we moeten absoluut onze voorzorgen nemen. Als we aanvoelen dat we deze evenementen niet veilig kunnen organiseren, dan doen we het beter niet."

In "Het journaal" van 19 uur legde burgemeester De Clercq uit waarom de evenementen in Gent worden afgelast:

Videospeler inladen...

Acuut

Het Gentse stadsbestuur zag zich genoodzaakt om alles af te gelasten omdat de situatie heel acuut is zegt de burgemeester van Gent. "De ziekenhuizen lopen opnieuw vol. We moeten er nu alles aan doen om onze zorgsector overeind te houden."

"En daarom moeten we zo veel mogelijk contacten vermijden en hebben we beslist om de intrede van de Sint, de Winterfeesten, het oudejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink niet te laten doorgaan", zegt De Clercq. 

De intrede van de Sint zou normaal gezien morgen plaatsvinden en de Gentse Winterfeesten stonden voor 9 tot en met 31 december gepland.  Dit zijn evenementen die de stad zelf organiseert in de openbare ruimte. Door ze af te gelasten wil het stadsbestuur het goede voorbeeld geven. 

Er komt wel nog een ijspiste (met reserveringen) en een winterbar. Ook de koopzondagen in december blijven bestaan. Vorige week kon het Lichtfestival in Gent wel nog doorgaan, net als de Zesdaagse, die op dit moment nog bezig is.

Waarom Lichtfestival en Zesdaagse wel?

De beslissing is opvallend omdat het stadsbestuur van Gent vorige week nog het Lichtfestival liet doorgaan, waar honderdduizenden mensen naartoe kwamen. En tot en met morgen is er ook de Zesdaagse in het Kuipke.

Waarom konden die nog wel doorgaan en de toekomstige evenementen niet meer? Burgemeester De Clercq zegt dat voor elk evenement goed afgewogen wordt of het kan plaatsvinden. 

Volgens De Clercq kon het Lichtfestival wel plaatsvinden, omdat er verschillende maatregelen waren opgelegd, zoals de mondmaskerplicht, eenrichtingsverkeer en geen eet- en drankstanden. Om dezelfde reden - extra maatregelen - kon voor de burgemeester dit evenement ook plaatsvinden. 

“Voor een kerstmarkt ligt dat helemaal anders”, zegt de burgemeester. “Daarvoor is het CST, - de coronapas - verplicht. Dat is bijna onwerkbaar. Hiermee creëer je lange wachtrijen. En op een kerstmarkt wordt per definitie gegeten en gedronken. Daarbij zet je je mondmasker af en ik ben net heel bezorgd over massa-bijeenkomsten zonder mondmaskers.”

Organisator boos

Quinten Goekint, organisator van de Gentse Winterfeesten, is naar eigen zeggen in shock door het harde nieuws van de afgelasting. Goekint staat met zijn evenementenbureau Look-i-Like normaal gezien in voor de praktische organisatie van het eindejaarsevenement in Gent. 

Dat het evenement nu, drie dagen voor de opbouw zou beginnen, wordt afgelast is voor hem en zijn bedrijf het ergst denkbare scenario, zegt Goekint, omdat hij helemaal klaar stond om te beginnen opbouwen. “En niet alleen voor ons is dit een zware klap, maar ook voor de 150 standhouders. Dat zijn handelaars die allemaal al inkopen hebben gedaan en zich al voorbereid hadden.”

Goekint is boos omdat de evenementensector en alles wat eraan vasthangt - ook horeca en hotels - op dit moment niet kan terugvallen op steun, zoals dat eerder wel het geval was. “Dit is de tweede keer dat het ons overkomt en het is nu absolute waanzin.”

"Wij zijn in shock. Ons volledig team stond vanmiddag aan de grond genageld toen we het nieuws kregen", reageert organisator Goekint in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen