Juridisch nog niet in orde, toch mag het al: dansen zonder mondmasker na negatieve zelftest

In discotheken en dancings geldt vanaf nu een mondmaskerplicht. Het Overlegcomité begreep echter wel de bezwaren van de sector dat dansen met zo'n mondkapje moeilijk is en vond een oplossing. Na een negatieve zelftest aan de ingang, mag de bezoeker het mondmasker afzetten. Het Koninklijk Besluit is gepubliceerd, maar er ontbreekt nog een essentieel akkoord om dat aspect ook in werking te laten treden.

Vanaf nu is er een mondmaskerplicht in discotheken en dancings. "Dat is duidelijk als je het Koninklijk Besluit (KB) leest dat net gepubliceerd is", zegt decaan van de rechtsfaculteit UA Frederik Swennen. 

Woensdag besliste het Overlegcomité dat, maar het had ook oor naar de bezwaren van de sector. Dansen met een mondmasker op is ondoenbaar, klonk het. Dus werd er een oplossing bedacht. 

Discotheken en dancings mogen nu aan de ingang vragen om een zelftest te doen. Als die negatief is, mag het mondmasker af. Ook die regeling staat al in het KB. Maar daar staat wel bij vermeld dat het pas kan van "zodra het samenwerkingsakkoord dit toelaat".

Bevoegdheidsniveaus

Het samenwerkingsakkoord wordt gesloten tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus. In ons land zitten bevoegdheden verspreid over het federale en het regionale niveau. De regeringen van die verschillende niveaus zitten samen in het Overlegcomité om op elkaar af te stemmen en dat wordt dan in het bewuste samenwerkingsakkoord gegoten. Maar de wijziging daarin, nodig voor de regeling rond zelftests en mondmaskerplicht is dus nog niet klaar. 

"De vergadering waarin we dit beslist hebben was woensdag, dat is haast je rep je", legt minister Vandenbroucke uit.  "We zijn een ingewikkeld land en wetgeving is altijd ingewikkeld. Maar de afspraak is dat we er niet op gaan wachten."

"Zolang dat samenwerkingsakkoord niet gewijzigd is, ben je in principe strafbaar als je je mondmasker afzet in een discotheek", licht professor Swennen verder toe. "Maar ik hoor de minister zeggen dat het niet zal worden gehandhaafd. De politie zal dus geen vaststelingen doen en er zal geen strafvervolging worden ingesteld."

Theoretisch gezien kan er wel naar de rechtbank gegaan worden. "Een burger zou kunnen stellen dat hij of zij zich benadeeld voelt of schade lijdt. Maar dan moet die voor de rechtbank kunnen aantonen dat die schade komt door een bepaalde fout. Dat hij of zij bijvoorbeeld covid heeft opgelopen doordat iemand zijn mondmasker niet aanhad en dat gaat die persoon onmogelijk kunnen bewijzen."

Meest gelezen