Orange Pictures

Her en der opnieuw onrustig in Nederland: voetbalwedstrijden even stilgelegd, jongeren gooien met vuurwerk naar politie

Op verschillende plaatsen in Nederland is het opnieuw onrustig geweest uit protest tegen de coronamaatregelen. Enkele voetbalwedstrijden moesten worden stilgelegd toen supporters in het stadion binnendrongen en in Roermond hebben enkele tientallen jongeren met vuurwerk gegooid naar de politie. Eerder vandaag werd in Amsterdam en Breda betoogd tegen de coronamaatregelen, maar die demonstraties verliepen zonder incidenten.

Onder de nieuwe strenge coronamaatregelen mogen er in de voetbalstadions in Nederland geen supporters binnen. En dat is kennelijk zeer tegen de zin van enkele voetbalfans. De wedstrijd tussen AZ (Alkmaar) en NEC (Nijmegen) werd tijdelijk stilgelegd toen een groep supporters het stadion was binnengedrongen. Ook Heracles Almelo - Fortuna Sittard werd kort na aanvang stilgelegd omdat fans het complex binnendrongen.

In Roermond gooiden enkele tientallen jongeren met zwaar vuurwerk naar de politie, die massaal aanwezig was na oproepen op sociale media om samen te komen. De politie probeerde de relschoppers uiteen te jagen en achtervolgde ze door de wijk. Tegen het einde van de avond had de politie daar vier mensen opgepakt. Ook vanuit de Limburgse gemeente Stein en uit Urk kwamen er meldingen van overlast.

Volgens het persagentschap AFP is het ook in Den Haag onrustig met enkele honderden mensen die met stenen gooien naar de politie en fietsen in brand steken. Op Twitter bevestigt de politie dat ze moet optreden om de openbare orde te herstellen.

Zware rellen gisteravond in Rotterdam: 3 mensen met schotwonden

Een betoging tegen de coronamaatregelen in Rotterdam is gisteravond uitgemond in zware rellen. Er werden brandjes gesticht, en zwaar vuurwerk en voorwerpen werden naar agenten gegooid. 

De politie loste schoten; het ging om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten. "De situatie werd op een gegeven moment zo gevaarlijk dat de agenten zich genoodzaakt voelden om op een moment gericht te schieten", zegt de politie daarover. 

"Van de relschoppers zijn camerabeelden gemaakt en in de komende dagen zal de politie nog arrestaties verrichten", klinkt het in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Intussen heeft de politie van Rotterdam bekendgemaakt dat drie mensen met een schotwond in het ziekenhuis liggen. Er wordt onderzocht of ze werden geraakt door politiekogels. Er loopt ook een onderzoek naar de schoten die door de politie werden gelost.

"In Breda hebben tegenstanders van het regeringsbeleid getoond dat vreedzaam protesteren wel kan", zegt Tomas Teetaert in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Op sociale media circuleerde het bericht dat bij de rellen ook een dode zou zijn gevallen. De politie van Rotterdam zegt op Twitter uitdrukkelijk dat dat niet het geval is.

Al 51 mensen opgepakt

Bij de rellen zijn zeker zeven mensen gewond geraakt. Er zijn intussen 51 mensen opgepakt. Zowat de helft zijn minderjarigen. De Nederlandse minister van Justitie Fred Grapperhaus zei vanochtend ervan uit te gaan dat er de komende dagen en weken nog meer aanhoudingen zullen volgen. Op de daders zal snelrecht worden toegepast.

Wat we gisteravond hebben gezien is simpelweg misdadig gedrag

Nederlands minister van Justitie Grapperhaus

Grapperhaus noemde de rellen in Rotterdam "weerzinwekkend om te zien". Hij erkent dat de coronamaatregelen veel losmaken in de samenleving, en dat daarover een stevig debat moet kunnen worden gevoerd. "Intimidatie en geweld horen daar niet. Demonstreren is een groot recht in onze samenleving, maar wat we gisteravond hebben gezien is simpelweg misdadig gedrag."

Toch duizenden betogers in Amsterdam

Vanmiddag zijn er opnieuw betogingen tegen de coronamaatregelen geweest: in Amsterdam en Breda. 

In Amsterdam kwamen enkele honderden tot duizenden mensen op straat om te protesteren tegen tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt, waarbij mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs krijgen wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn.

De organisatoren in Amsterdam hadden de betoging nochtans afgelast, na het geweld van gisteravond in Rotterdam, maar de demonstranten kwamen toch opdagen.  In Breda betoogden een 300-tal mensen. Die demonstraties verliepen zonder grote problemen.

ddp
ROBIN UTRECHT

BEKIJK - Beelden van de rellen en vernielingen in Rotterdam in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen