Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-president van Georgië Micheil Saakasjvili heeft hongerstaking beëindigd

Micheil Saakasjvili, de voormalige president van Georgië, heeft na 50 dagen zijn hongerstaking beëindigd. Dat heeft zijn arts verklaard. Saakasjvili keerde vorige maand na een jarenlange ballingschap in Oekraïne terug naar zijn land, maar werd meteen na zijn aankomst aangehouden en opgesloten. Hij ging tegen zijn opsluiting in hongerstaking. 

Saakasjvili was gisteravond overgebracht naar een militair hospitaal in Gori, op ongeveer 90 kilometer van de Georgische hoofdstad Tbilisi. Hij ligt daar op intensieve zorg. Sinds 8 oktober was Saakasjvili opgenomen in een gevangenisziekenhuis, maar zou daar slecht zijn behandeld. Donderdag raakte hij buiten bewustzijn tijdens een overleg met zijn advocaten.

Saakasjvili werd in 2004 president van Georgië, na de zogenoemde Rozenrevolutie, een volksopstand tegen de toenmalige regering van president Shevardnadze. Aanvankelijk was Saakasjvili erg populair, maar dat veranderde na de inval in Zuid-Ossetië, in 2008, die tot een oorlog met Rusland leidde en een kortstondige bezetting van een groot deel van Georgië door de Russen.

Maar ook door beschuldigingen van corruptie en zijn steeds meer autoritaire manier van regeren moest hij aan populariteit inboeten. In 2013 moest Saakasjvili opstappen. De nieuwe regering startte meteen daarna een gerechtelijk onderzoek wegens mogelijke verduistering en machtsmisbruik. Volgens Saakasjvili was dat onderzoek politiek gemotiveerd. Om aan vervolging te ontkomen, verliet hij datzelfde jaar nog zijn land. Hij leefde de voorbije jaren in Oekraïne en ook Nederland, waar zijn vrouw van afkomstig is.

Op 1 oktober keerde Saakasjvili na acht jaar zelfgekozen ballingschap terug naar Georgië, naar aanleiding van gemeenteraadsverkiezingen. Meteen na zijn terugkeer werd hij opgepakt, wat leidde tot onrust. Tienduizenden van zijn aanhangers gingen de straat op in de hoofdstad Tbilisi. Saakasjvili ging in hongerstaking tegen zijn opsluiting, die hij politiek gemotiveerd noemt.

Meest gelezen