"Happy weekend": veel twijfel na nieuwe "geruststellende" boodschap van verdwenen Chinese tennisster Peng Shuai 

"Happy weekend". Die boodschap zou de Chinese tennisster Peng Shuai verstuurd hebben, vergezeld van drie foto's in een kamer vol knuffels. De tennisster is al bijna drie weken van de radar verdwenen nadat ze een toppoliticus beschuldigd had van misbruik. Een eerdere "geruststellende" boodschap werd al sceptisch onthaald en ook bij deze nieuwe boodschap rijzen er veel vragen.

Waar is Peng Shuai? Het is een vraag die de wereld al enkele weken in de ban houdt. Begin november beschuldigde de Chinese tennisster een Chinese toppoliticus van misbruik, sindsdien weet niemand waar ze verblijft. Haar accounts op sociale media zijn gewist, ze is onbereikbaar voor vrienden en ook de WTA (de internationale vrouwentennisfederatie) maakt zich ernstig zorgen. 

Peng Shuai is een prominente naam in de Chinese tenniswereld. Ze heeft twee keer een Grand Slamtoernooi gewonnen in het dubbelspel en ooit stond ze ook op de eerste plaats in de wereldwijde ranking voor het dubbelspel. Begin november schreef ze op haar sociale media dat ze ooit een affaire heeft gehad met Zhang Gaoli, een ex-vicepremier en lid van de communistische partijtop, én dat die haar ooit verkracht heeft. Dat bericht werd na een half uur verwijderd, maar sindsdien is er niets meer van haar gehoord. 

Via WeChat - een Chinese chatapplicatie - zou de tennisster nu drie foto's verspreid hebben met de boodschap "Happy weekend". Ook via Twitter werden de foto's van de vrouw - in een kamer vol knuffels - gedeeld. 

Ook eerder kwam er al zo'n "geruststellend" bericht, waarin Peng Shuai schrijft dat ze aan het rusten is en dat de beschuldigingen die ze uitte onwaar zijn. 

Vraag is hoe betrouwbaar en authentiek die boodschappen zijn en of het niet eerder gaat over een georkestreerde campagne van China. 

Internationaal komen er ook meer en meer reacties op de verdwijning van Peng Shuai. De WTA - de vrouwentennisfederatie - liet eerder deze week weten dat ze zich ernstig zorgen maakt over het lot van Peng Shuai, ook na de boodschappen die ze op sociale media postte. Nu gaan ze nog een stapje verder en dreigen ze volgend jaar geen toernooien te houden in China als er geen duidelijkheid komt. 

Ook de Verenigde Staten maken zich "ernstig zorgen". Het Witte Huis wil dat China een onafhankelijk bewijs levert (dat geverifieerd kan worden) over de verblijfplaats en veiligheid van Peng Shuai. 

Dezelfde boodschap is ook al verspreid door verschillende toptennissers, onder de hashtag #whereispengshuai. Zo tweette Serena Williams dat ze "kapot en geschokt" is over het nieuws. "Ik hoop dat ze veilig is en dat we haar zo snel mogelijk terugvinden. Dit moet onderzocht worden. We mogen niet stil blijven."

Novak Djokovic, de nummer 1 in het mannentennis, heeft dan weer een statement geretweet waarin gevraagd wordt om te bewijzen dat alles oke is met de tennisster. Ook Naomi Osaka heeft haar ongerustheid al geuit. 

De ongerustheid over de verdwijning van Peng Shuai groeit, bekijk hier een reportage in "Het journaal" van 18 november 2021:

Videospeler inladen...

Meest gelezen