Radio 2

Poperinge plant 500.000 bloembollen: "Hoe meer bloemen, hoe liever!"

Poperinge heeft de symbolische kaap bereikt van 500.000 nieuwe bloembollen. Vilbert (81) ziet het graag gebeuren. “Hoe meer bloemen, hoe liever!” De bloembollen werden geplant op meer dan 40 verschillende locaties in de gemeente.

"Voor een bloeiende toekomst": de plantmachine met dit fleurig opschrift passeerde de voorbije dagen doorheen Poperinge. Op wandeltempo ploegt deze machine de bodem open en brengt een mengeling van bloembollen in de grond. De graszoden worden automatisch weer gedicht, zonder ze om te woelen. Een arbeider, die achter de machine loopt, stampt de dichtgeduwde grond extra aan.

“Zo werden op 2 dagen tijd ongeveer 200.000 bloembollen geplant in 42 zones in de stad en in de deelgemeenten”, vertelt schepen Ben Desmyter (CD&V). “Vorig jaar werden er al 150.000 bloembollen met de machine in de grond gestopt, naast zo’n 50.000 met de hand op begraafplaatsen en plekjes waar het machinaal niet kon. Nu hebben we de kaap van een half miljoen bloembollen bereikt."

Radio 2

"Hoe meer, hoe liever"

Vilbert Vanrenterghem (81) zag de plantmachine graag passeren, toen hij door zijn dorp fietste. “Hoe meer bloemen, hoe liever ik het heb! Ik kan er echt van genieten”, reageert hij. “Bloemen geven een frissere en mooiere aanblik dan gewoon gras, zeker voor wandelaars en fietsers."

De bloemenpracht duurt zeker 4 maand, dankzij een 20-tal soorten die elkaar opvolgen. “Eerst groeien de narcissen in maart en de laatste soort bloeit uit in juni. Daarna maaien we opnieuw tot eind oktober. Herplanten hoeft niet: de nieuwe bollen blijven er voor onbepaalde duur zitten en gaan zich zelfs vermeerderen", klinkt het bij schepen Desmyter.

Radio 2

Meest gelezen