Vandenbroucke is voor boycot horeca die CST niet naleeft: "Als café coronapas niet ernstig neemt, ga ik weg"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kan niet uitsluiten dat er nog strengere maatregelen komen als de coronacijfers niet beteren. Hij vraagt iedereen dan ook om de nieuwe regels nauwgezet te volgen. "Als ik in een café kom waar het Covid Safe Ticket niet ernstig genomen wordt, ga ik terug buiten." Meer nog: op de vraag of mensen die zaken dan moeten boycotten, antwoordt Vandenbroucke volmondig "absoluut". 

Vanaf vandaag moet je opnieuw meer je mondmasker opzetten, zullen we weer meer moeten telewerken en gelden er strengere regels voor het nachtleven. Met die maatregelen hoopt de regering de steile opgang van de coronacijfers te keren. De nadruk ligt op "hoopt", want minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kan niet uitsluiten dat er toch nog strengere maatregelen zullen volgen. Dat vertelt hij tegen Michaël Van Droogenbroeck op Radio 1. 

"Lockdownmaatregelen kunnen we alleen vermijden als we de maatregelen onverkort toepassen": bekijk hier het gesprek met minister Vandenbroucke:

Videospeler inladen...

"We zullen echte lockdownmaatregelen alleen kunnen vermijden als we deze maatregelen onverkort toepassen en in ons persoonlijke leven supervoorzichtig zijn. Strengere maatregelen kán ik niet uitsluiten, dat hangt af van hoe de epidemie zich verder ontwikkelt. We hebben nu 17.000 à 18.000 besmettingen per dag, dat is een explosie. Ik vrees dat die trein niet zomaar stopt."

We hebben nu 17.000 à 18.000 besmettingen per dag, dat is een explosie

Frank Vandenbroucke - minister van Volksgezondheid

Dus hamert Vandenbroucke erop: "Vermijd te veel contacten." Hij vindt ook dat je een zelftest mag of moet afnemen bij een (groter) privéfeest, hoewel dat niet verplicht is.

Hij wil nog een stapje verder gaan en meer inzetten op handhaving. "Ik vind dat de burgemeesters hun politie ook op pad moeten sturen om te controleren. Als ik in een café kom waar de coronapas niet ernstig is, ga ik opnieuw buiten." 

Het gaat over veiligheid. "Uw gezondheid is ook mijn verantwoordelijkheid

Frank Vandenbroucke - minister van Volksgezondheid

"Boycot die zaken dus, zegt u?", vraagt Van Droogenbroeck. "Absoluut", is het duidelijke antwoord van de minister, die beseft dat dit harde woorden zijn. "Het gaat over veiligheid. Uw gezondheid is ook mijn verantwoordelijkheid. Uw welzijn is ook mijn verantwoordelijkheid. En mijn gezondheid is ook uw verantwoordelijkheid."

Horeca Vlaanderen: "Dit wekt de indruk dat we regels niet volgen"

Mathias De Caluwe, ceo van Horeca Vlaanderen, is niet bijzonder gelukkig met de uitspraken van Vandenbroucke. Hij vindt dat de indruk gewekt wordt dat de sector de regels niet respecteert, terwijl volgens hem net het tegendeel het geval is.

"Words matter, woorden zijn belangrijk na een week als deze. Veel ondernemers passen de regels goed toe. Gaat er soms iets fout? Ja, natuurlijk. Er rijden nog altijd mensen door een rood licht, terwijl ze de verkeersregels wel kennen."

"Er komt de laatste weken erg veel op onze mensen af, en daarom moet iedereen goed nadenken over hoe je zaken verwoordt. Wij van onze kant zullen in elk geval de horecazaken blijven oproepen om de regels te respecteren. We hebben daarover trouwens een campagne lopen."

Meest gelezen