Aan de kant gezette Abdalla Hamdok is weer premier van Soedan na akkoord met leger, maar straatprotest gaat door 

In Soedan is Abdalla Hamdok opnieuw premier, na een akkoord met het leger dat vanmiddag is ondertekend. De burgerregering van Hamdok werd vorige maand aan de kant gezet bij een militaire staatsgreep. Er is nu overeengekomen dat hij een regering van technocraten mag vormen en dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten. Ondanks het akkoord blijft het straatprotest aanhouden. Vanavond zou daarbij weer een dode zijn gevallen.

Abdalla Hamdok en zijn burgerregering werden eind oktober opzij gezet door generaal Abdel Fattah al-Burhan, die zelf de macht in handen nam. 

Na de staatsgreep brak protest uit, dat hardhandig werd neergeslagen. Tientallen mensen kwamen om het leven.

Hamdok wordt nu opnieuw in zijn functie hersteld. Het akkoord met de militairen moet de democratische transitie herstellen en het bloedvergieten stoppen, zei hij nadat het akkoord was ondertekend.

Ondanks het akkoord blijft het straatprotest aanhouden. Na een oproep van een grote pro-democratiebeweging zijn opnieuw duizenden betogers samengekomen om de coupplegers aan de kaak te stellen. De betogers vinden het akkoord met het leger een vorm van verraad. 

De politie zette traangas in tegen de demonstranten, maar er zou ook al geschoten zijn. Een jongen van 16 zou om het leven zijn gekomen en er is ook sprake van verschillende gewonden.  

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Staatsgreep

Abdallah Hamdok was in 2019 premier geworden toen een militair-burgerlijk overgangsbewind kwam nadat dictator Omar al-Bashir van de macht was verdreven.

De deels burgerlijke en deels militaire regering moet toezicht houden op de overgang naar een regering die volledig uit burgers bestaat. 

De volledige overgang naar een burgerregering had er voor Hamdok moeten komen op 17 november, maar een maand vóór de geplande machtsoverdracht gebeurde dus de staatsgreep. 

Meest gelezen