AFP or licensors

Liveblog - Na de coronabetoging in Brussel: 44 arrestaties, 3 agenten gewond en grote schade

Naar schatting 35.000 demonstranten zijn vanmiddag naar Brussel gekomen om er te betogen tegen het coronabeleid in ons land. Na de grotendeels rustige en vreedzame betoging hebben relschoppers grote schade aangericht in de hoofdstad. Een verslag van minuut tot minuut lees je in deze blog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De (voorlopige) balans: grote schade, 44 arrestaties, 3 agenten en 1 manifestant gewond

De politie heeft een supermarkt afgespannen nadat de vitrine werd ingeslagen

Bij de betoging in Brussel zijn vanmiddag drie agenten en één betoger gewond naar het ziekenhuis gebracht en 44 betogers werden opgepakt. Maar dat aantal kan nog oplopen, zegt Ilse Van de keere, woordvoerder van de politie van Brussel tegen VRT NWS.  

Volgens de politiewoordvoerder is er ook enorme schade aangericht in de hoofdstad. Zo werden er zes politiewagens beschadigd en één politiescooter werd in brand gestoken. 

"Enorme schade"

Daarnaast is er volgens de politie ook enorme schade aangericht aan openbare gebouwen en voertuigen, en werden er uitstalramen ingeslagen. "Op dit moment zijn we overal nog de schade aan het opmeten", zegt Ilse Van de Keere. 

Daarnaast zal de politie al het beschikbare beeldmateriaal analyseren om verdachten te kunnen identificeren en eventueel te linken aan bepaalde feiten.

VRT NWS-verslaggever Saskia De Schutter zag hoe het vanmiddag uit de hand liep in de buurt van het Jubelpark:

Videospeler inladen...

Burgemeester van Brussel laat videobeelden van onruststokers analyseren

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) veroordeelt de onruststokers "ten strengste", laat hij weten op Twitter. Close heeft de politie het bevel gegeven om over te gaan tot arrestaties en om de circulerende videobeelden van het geweld te analyseren. 

Intussen zijn de Brusselse tunnels opnieuw open voor het verkeer.

"Er is een kat-en-muisspel bezig tussen politie en relschoppers"

Verslaggever Tomas Teetaert gaf in "Het journaal" van 18 uur een laatste stand van zaken, bij het Jubelpark:

Videospeler inladen...

De betoging door de ogen van onze radioverslaggever

Om 18 uur maakt radioverslaggever Marjan Temmerman de balans op van de betoging, die rustig begon, maar eindigde met een confrontatie tussen de politie en een harde kern van de betogers.

"Al om 12.30 uur vanmiddag was duidelijk dat er een massa volk zou komen opdagen; veel meer dan verwacht was", zegt Temmerman in het radionieuws. "Met hartjes op de wangen en zonder mondmasker. Ze droegen spandoeken met daarop slogans die het nut van vaccins in twijfel trekken en het coronabeleid afkeuren. “Vrijheid” was met voorsprong het meest gebruikte woord vandaag." 

“Vrijheid” was met voorsprong het meest gebruikte woord vandaag.

Omdat er zoveel betogers waren, zag onze verslaggever dat de massa de hele breedte van de kleine ring mocht gebruiken. "Maar op het einde van de middag liep het even uit de hand toen een aantal heethoofden autoruiten aan diggelen sloegen." 

"Daarop zetten de politie traangas en het waterkanon in; eerst op de kleine ring en daarna ook op het eindpunt van de manifestatie, aan het Schumanplein. Eieren, glazen flessen en bommetjes werden naar de politie gegooid. Daarbij vielen gewonden, zowel bij de betogers als bij de politie."

VIDEO: Politie drijft groep onruststokers met waterkanon naar Jubelpark

Videospeler inladen...

Meeste betogers naar huis, politie begint met oppakken van relschoppers

De politie van Brussel meldt dat de grote coronabetoging in de hoofdstad ontbonden is en dat ze overgaat tot de aanhouding van onruststokers.

Onze verslaggever Marjan Temmerman stelt vast dat de meeste betogers inderdaad intussen Brussel hebben verlaten. "De rustigste betogers - en dat was de overgrote meerderheid - zijn al naar huis. Maar in het Jubelpark zijn nog heel wat relschoppers samengedreven.”

"Eerder hebben relschoppers ook autoruiten ingeslagen en ze smijten met vanalles naar de politie", gaat Temmerman verder. "Die heeft het waterkanon ingezet. Op dit moment is het afwachten hoe ze deze mensen verder uiteen zullen drijven, of oppakken.”

Relschoppers worden Jubelpark in gedreven

De politie heeft een groep relschoppers bijeengedreven in het Jubelpark. 

Betoger wordt gewond afgevoerd met ambulance

Al heel wat schade in Brussel, ook combi's beschadigd

Op beelden op sociale media is te zien hoe er in Brussel al heel wat schade is. Betogers hebben ruiten van auto's ingeslagen, er is een terras kapot geslagen en er is ook vuur gestookt met enkele paletten. 

Relschoppers hebben ook enkele politiecombi's beschadigd met verkeersborden. De politie zet het waterkanon massaal in om de betogers te verdrijven.

"Meeste mensen die hier aanwezig zijn, staan er zelf naar te kijken"

De meeste mensen die hier aanwezig zijn, staan er zelf naar te kijken en zijn niet gekomen met het idee dat er geweld gebruikt zou worden

Journaliste Marjan Temmerman ter plaatse

BEKIJK: politie probeert betogers op afstand te houden met traangas

Videospeler inladen...

NMBS: "Veiligheidsdiensten komen tussen waar passagiers hardleers zijn"

Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS, zal samen met de politie tussenbeide komen mocht blijken dat passagiers op de terugweg van de anti-coronapasbetoging in Brussel weigeren een mondmasker te dragen. Deze voormiddag was er al een tussenkomst in Oudenaarde: een overvolle trein met veel reizigers die weigerden hun mondmasker te dragen werd gestopt.

In een tweet herinnert de NMBS zondagnamiddag zijn reizigers eraan dat het verplicht is om een mondmasker te dragen in de treinen en de stations en, voor zover mogelijk, ook de sociale afstand te respecteren. "Die boodschap brengen we ook in de treinen en via andere kanalen", verzekert NMBS-woordvoerder Bart Crols.

"Waar al die mensen naartoe moeten, weet ik niet, maar het wordt moeilijk"

Videospeler inladen...

Politie wordt bekogeld met vuurwerk, waterkanon en traangas ingezet

De politie heeft het waterkanon en traangas ingezet omdat ze bekogeld wordt met vuurwerk en stenen. Dat gebeurde ter hoogte van de Kunstlaan en de Jozef II-straat. "We proberen met het waterkanon de betogers naar het afgesproken parcours te duwen", laat politie Brussel Hoofdstad-Elsene weten aan VRT NWS.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
AFP or licensors
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Journaliste ter plaatse: "Politie staat klaar om in te grijpen als het nodig is"

Het waterkanon staat klaar en de politie is hier in gevechtstenue om in te grijpen als het uit de hand loopt
Journaliste Marjan Temmerman ter plaatse

Deel van de betogers wijkt af van parcours

Volgens onze journalisten ter plaatse is een deel van de betogers van het officiële parcours afgeweken. Ze zijn de Wetstraat in getrokken. Op beelden is te zien hoe ze momenteel moeten stoppen bij een versperring van de politie.

Videospeler inladen...

Officiële cijfers: volgens politie zijn er 35.000 betogers

Volgens de officiële telling van de politie zijn er 35.000 betogers op de been voor de manifestatie in Brussel tegen het coronabeleid. 

Verkeer op de kleine Brusselse ring zit muurvast

Door de betoging zit het verkeer op de kleine Brusselse ring muurvast, zoals te zien is op de verkeerskaarten. Verschillende tunnels zijn ook afgesloten voor het verkeer. Het gaat over de Leopold II-tunnel tot en met Kunst-Wet (richting Zuid), de Troontunnel tot en met Rogier (richting Basiliek), de Jubelpark- en de Wettunnel (richting het centrum). Het metrostation Park in hartje Brussel is voorlopig ook gesloten, er stoppen geen metro's in dat station.

Weinig mondmaskers te zien op de betoging

Ter plaatse kunnen onze journalisten vaststellen dat de betogers nauwelijks mondmaskers dragen. Dat is buiten ook niet verplicht. Toen ze aankwamen hadden nog veel mensen hun masker op, omdat het verplicht is op het openbaar vervoer, maar eens in Brussel gingen de mondmaskers meteen uit.  

In het begin leek het er nog op dat de helft tot een derde van de betogers een mondmasker droeg, maar eenmaal de betoging vertrok, gingen alle mondmaskers uit
Journaliste Marjan Temmerman ter plaatse

Op de vraag waarom de betogers afgezakt zijn naar Brussel, kreeg onze journaliste verschillende antwoorden. "Wij zijn tegen vaccinatie", "we zijn tegen de coronapas", "weg met de regering" of "we delen stickers uit met "open up", het tegenovergestelde van lock down".

Trein richting Brussel tegengehouden in Oudenaarde omdat veel reizigers geen mondmasker droegen

Een trein die van Oostende naar Brussel reed, heeft in Oudenaarde 40 minuten stil gestaan. Veel reizigers droegen geen mondmaskers, en daarom moest de politie tussenbeide komen. Uiteindelijk kon de trein verder rijden. In samenspraak met de politie heeft de NMBS beslist dat de trein geen tussenstops meer zou maken in Zottegem en Denderleeuw, maar meteen door zou rijden naar Brussel.

Veel slogans: "Generatie QR" en "Dan nu een vaccin tegen politieke immoraliteit"

Op de betoging zijn er veel mensen die spandoeken meedragen. Daarop staan slogans als "Generatie QR" of "En dan nu een vaccin tegen politieke immoraliteit". 

VRT-reporter Saskia De Schutter: "Betogers eisen hun vrijheid terug"

VRT-journalist Saskia De Schutter staat in Brussel tussen de talrijke betogers. "De organisatie is in handen van enkele verenigingen. Onder meer gezinnen met kinderen en de partij Vlaams Belang hebben zich bij het protest aangesloten. De rode draad is bij de betogers dezelfde: ze eisen hun vrijheid terug." 

In Nederland liep het protest twee dagen op rij uit de hand. Het waterkanon kwam eraan te pas en agenten raakten gewond. Zal de sfeer in Brussel grimmig worden?

"De politie denkt het niet", weet De Schutter. De organisatoren roepen via sociale media ook op tot geweldloos protest. De toon bij de reacties op de posts is echter anders. De Schutter heeft alvast voetzoekers (klein vuurwerk, red.) gespot. Zij schat in dat er onder de betogers amokmakers zullen opduiken.

Videospeler inladen...

BEKIJK Duizenden betogers op de been

De Brusselse politie meldt onze redactie dat voorlopig al "enkele duizenden mensen" in Brussel zijn om te betogen. Van aan het Noordstation in Brussel stappen ze vanaf 14 uur over de Kleine Ring naar het Berlaymontgebouw.

Videospeler inladen...

In Nederland hevig straatprotest

Ook in Nederland is er betoogd tegen het coronabeleid van hun regering. Gisteravond zijn daarbij zeker 28 mensen opgepakt. Vooral in Den Haag was het onrustig en dat al voor de tweede avond op rij.

Daar werden brandjes gesticht op straat, met zwaar vuurwerk gegooid en een steen belandde er ook door de ruit van een voorbijrijdende ziekenwagen. Uiteindelijk kwam de politie ter plaatse met het waterkanon: bij de onlusten raakten vijf agenten gewond. De ordehandhavers maken zich vooral zorgen over het geweld tegen agenten. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen