Boudewijn Seapark

Bruinvis levend aangespoeld op strand van Lombardsijde, drie andere dieren zijn overleden

Op het strand van Lombardsijde bij Middelkerke is een bruinvis aangespoeld. Het dier werd overgebracht naar het Boudewijn Seapark in Brugge om aan te sterken. In totaal zijn 4 bruinvissen aangespoeld in Middelkerke, de andere 3 waren al overleden. Het dier zal nu voor 48 uur verzorgd worden in de crisisopvang van Boudewijn Seapark. Daarna zal het waarschijnlijk overgebracht worden naar een opvangcentrum in Nederland, waar ze meer ruimte hebben om het dier op te volgen. 

Het waren wandelaars, die het dier hadden gespot op het strand. Vrijwilligers ondernamen enkele pogingen om het dier terug in zee te krijgen, maar het bleef aanspoelen. "Het dier had niet direct uitwendige wonden, dus het is moeilijk te weten waarom het dier telkens strandde. De wind zit natuurlijk richting land en ook de golven spelen een rol", aldus Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). 

De bruinvis is overgebracht naar het Boudewijn Seapark om er aan te sterken

Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Het dier werd uiteindelijk overgebracht naar het Boudewijn Seapark. "Die tocht verliep goed. Het dier bleef goed ademen en werd nat gehouden met behulp van natte doeken", vertelt Moureau. "In Brugge zal het dier verder kunnen aansterken. Als de bruinvis voldoende is aangesterkt, wordt hij terug vrijgelaten in zee."

Boudewijn Seapark

Meerdere aangespoelde bruinvissen

In totaal werden vandaag al 4 meldingen gemaakt van aangespoelde bruinvissen. De andere 3 dieren waren al overleden. De verklaring daarvoor ligt vooral in de windrichting en golfrichting. "Dit betekent niet per se dat er meer dieren zijn doodgegaan", aldus Moreau.

Boudewijn Seapark

Meest gelezen