FOTO: Politie-aanwezigheid in Roermond

Meer dan 30 mensen aangehouden bij rellen in Den Haag en Roermond

Bij de rellen in Den Haag en Roermond in Nederland zijn in totaal meer dan 30 mensen aangehouden. Ook op sommige andere plaatsen was het gisteravond weer onrustig uit protest tegen de coronamaatregelen. Vandaag hebben experten trouwens gewaarschuwd dat de geldende maatregelen beter moeten nageleefd. "Als dat niet fundamenteel verandert in combinatie met een echte daling van het aantal besmettingen, dan koersen wij af op een lockdown die echt de hele winter gaat duren."

De rellen vonden gisteravond en de voorbije nacht plaats na diverse oproepen op sociale media tot ongeregeldheden in Den Haag en Katwijk. In Den Haag was rond 22.30 uur, na oproepen aan relschoppers om naar huis te gaan, nog steeds een groep op straat die uit leek te zijn op een confrontatie met de politie, zo geeft de politie zelf aan. Voor de Schilderswijk en Transvaal werd een noodbevel afgekondigd.

De overgebleven relschoppers stichtten brandjes, onder meer in een vuilniscontainer en op een kruispunt. Een van de relschoppers gooide een steen door de zijruit van een passerende ambulance die een patiënt naar het ziekenhuis vervoerde. Ook werden verkeerslichten vernield en werd de politie vanaf daken bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen. Op sommige plekken werden de Mobiele Eenheid (ME), politiehonden en politie te paard ingezet.

Uiteindelijk zijn 19 mensen opgepakt, zo meldt de politie vandaag, voor onder meer belediging, openbare geweldpleging, het verstoren van de openbare orde en niet voldoen aan een bevel of vordering. Vijf agenten raakten gewond. Zo liep een van hen bij een aanhouding een knieblessure en hersenschudding op. Rond 1 uur keerde de rust volgens de politie in Den Haag weer terug. 

Andere brandhaarden

Ook elders in Nederland was het gisteravond onrustig, nadat er in Rotterdam vrijdagavond al hevige rellen waren. In Katwijk is door een groep van een paar honderd mensen, die zich na sluitingstijd van de horeca op de boulevard hadden verzameld, zwaar vuurwerk gegooid. Volgens de politie bleven grote ongeregeldheden uit.

In Bunschoten staken volgens een politiewoordvoerder zo'n twintig jongeren vuurwerk af, en richtten dat onder meer op een politieauto. Ook werd een container in brand gestoken. De groep vluchtte uiteindelijk uiteen, waarna de rust volgens de politiewoordvoerder terugkeerde. Niemand werd opgepakt.

In de wijk De Kemp in Roermond zorgden tientallen jongeren voor onrust door de politie met zwaar vuurwerk te bestoken. De politie dreef de relschoppers uiteen en arresteerde twaalf jongeren. In Roermond is vandaag en morgenochtend een noodverordening van kracht. Op grond van de verordening mogen mensen op straat preventief gefouilleerd worden.

Ook in Stein gingen rellende jongeren de straat op, en ook daar werd een noodverordening ingesteld. De politie hield in het Zuid-Limburgse dorp een persoon aan. In Urk was het eveneens onrustig en werd met zwaar vuurwerk gegooid richting de politie. Hier werden acht mensen aangehouden voor het in bezit hebben of het afsteken van vuurwerk.

Experten vragen maatregelen na te leven: "Anders koersen we af op lockdown die hele winter gaat duren"

Experten in Nederland hebben vandaag dan weer gewaarschuwd dat de huidige coronamaatregelen beter moeten worden nageleefd. Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zei in het televisieprogramma "Buitenhof" dat de komende week heel spannend wordt.

Bruls zegt teleurgesteld te zijn in hoe slecht de huidige maatregelen worden nageleefd. Hij gaf aan wel te geloven in de strategie "niet gelijk op alles maar weer sluiten te gaan zitten". "Maar als je kijkt naar de laatste nalevingscijfers, ben ik daar ook teleurgesteld over."

"Als dat niet fundamenteel verandert in combinatie met een echte daling van het aantal besmettingen, dan koersen wij af op een lockdown die echt de hele winter gaat duren."

Ook Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, was bij "Buitenhof". Volgens haar hebben de huidige coronamaatregelen vooralsnog geen effect. "Het is duidelijk dat het aantal nieuwe coronagevallen omlaag moet, maar we zien die kentering nog niet. De effecten van die maatregelen zouden zeker deze week zichtbaar moeten worden", zegt Koopmans. "Het is duidelijk dat als het in deze lijn doorgaat, de zorg dat niet aankan", vervolgde ze. Volgens de viroloog zouden complete lockdowns komende winter niet nodig zijn als de huidige maatregelen nageleefd worden.

Meest gelezen